Tag Archives: Architecture

Tours: Cliffhanger House In Toowoomba, Australia

Evoking grandiosity through carefully considered sharp points and rounded edges, the concrete super house by Joe Adsett Architects offers unrivalled views of Toowoomba’s sweeping landscape. Creating a piece of architecture that was befitting of the location and striking natural landscape,

Video timeline: 00:00 – A Welcome to Cliffhanger House 00:36 – The Location of the Super House 00:46 – Building On The Edge of A Landslide Zone 01:36 – Arriving At The Site 02:00 – The Vitrocsa Glazing Suite 02:40 – A Seamless Flow From Kitchen to Outdoors 03:00 – An Extension of The Main Living Area 03:14 – The Material Palette 03:52 – Emulating The Architecture Through Furniture 04:17 – Designing Weather Flexible Houses 04:41 – The Challenging Aspect of The Cantilever

Vitrocsa collaborated with Joe Adsett Architects to produce the concrete super house that fully embraced its location. Balancing at the very top of the site, the concrete super house offers views from East of Brisbane toward Picnic Point and Table Top Mountain. Whilst the home’s location is situated over a ridge, Joe Adsett Architects endeavoured to create more space by cantilevering away from the slope.

By projecting part of the concrete super house out from the built space, the ability to create a more functional living space with privacy from surrounding neighbours arose. Arriving at the concrete super house, the gaze is immediately ensnared by the curving concrete wall that cantilevers away from the base of the home. With the garage underneath the house offering one way of entrance, it is the curved pathway leading to the deliberately oversized glass pivot door that is the striking entrance of the home.

Working with Vitrocsa to create the glazing for the home, the frame of the windows was done with a slender aluminium product comprised of reinforced stainless steel. Made in Australia and designed to Swiss specifications, the framing offers unbroken views of the surrounding landscape whilst also bringing a seamless indoor-outdoor flow into the home. With restrained materials used across the exterior architecture, the interior design choices also reflect the primary theme of the concrete super house.

Softened with veneered timber products and large porcelain tiles, curves and sharp points are repeated through the joinery elements. Furthermore, the furnishings also introduce soft textures and colours that bring a humanising element to the concrete super house.

Architecture: Wallaroo Residence Tour, Canberra

In touch with a vast rural landscape, Wallaroo Residence rises from atop one of Canberra’s many slopes. Crafted by DNA Architects, the modern farmhouse gently weaves natural elements into its modern expression, emerging as a place of retreat.

Video timeline: 00:00 – Introduction to theModern Farmhouse 00:35 – Hitting The Brief 01:10 – A Walkthrough of the House 01:47 – The Key Architectural Features 02:23 – Navigating The Weather Elements 02:44 – Separation Between The Family and The Entertaining Areas 02:55 – The Contemporary Kitchen 03:41 – A Focus On Sustainability 04:24 – The Modern Farmhouse Aesthetic 04:52 – The Architects Favourite Part of The Home

Settled on the edge of Canberra, Wallaroo Residence follows a design brief readily assigned to DNA Architects. The luxury home presents as a modern farmhouse, a concept first proposed by its traditional pitched roof and then explored within an interior of considered materials maturely applied. Aggrandising the entrance of the modern farmhouse, a floating porte-cochère leads on to an impressive set of glass doors. Internally, a timber-clad kitchen sits to the east of the arrival space, beyond which lies the family living room.

From there, the residence separates into the laundry room and master suite which offers unobstructed southern views. Along the back wall of the kitchen, Fisher & Paykel DishDrawers are effortlessly integrated into both the wall itself and the adorning joinery. On the kitchen island, a Full Surface Fisher & Paykel Induction Hob satisfies the desire for sustainable living and enables multiple pans to be warmed at once.

In the laundry room, large capacity Fisher & Paykel Washer Dryers inject a sense of efficiency into the modern farmhouse. Embracing its unique perspective, Wallaroo Residence testifies to the ongoing appeal of a city escape. With inhered functionality and a contemporary aesthetic, the modern farmhouse represents a distinguished interpretation of rural luxury.

Design: Dovecote House In Gerringong, Australia

In an area where expansive views can quickly overwhelm, Dovecote by Atelier Andy Carson is settled comfortably within the landscape. Comprised of The Headland and The Range, the award winning Airbnb pulls the surrounds into balance with its materiality and interior design.

Video timeline: 00:00 – The Local Project’s Print Publication 00:21 – Introduction to Dovecote 01:00 – Andy Carson – The Architect 01:29 – A Detailed Brief 02:17 – Finding Longevity in The Material Selection 02:54 – The Inspiration for The Headland 03:34 – A Walkthrough The Headland 04:13 – The Original Use for The Courtyard 04:32 – Approaching The Views 05:03 – The Inspiration for The Range 05:52 – Celebrating The Western View 06:20 – Immersion In The Landscape 07:04 – The Architects Favourite Aspects 07:31 – Subscribe to The Local Project’s Print Publication

Positioned alone in the South Coast town of Gerringong, Dovecote is butted by lush rolling hills that slope down towards the shoreline. A house tour of the award winning Airbnb reveals that it embodies a detailed design brief which stipulated a contemporary main house – The Headland – visually countered by a simpler construction, The Range. A built reaction to place,

Dovecote is designed to thrive in a harsh coastal climate. The material palette is tailored to robust functionality – metal cladding maintains its structural integrity under salty ocean spray and allows the award winning Airbnb to visually recede into the shadows of the hills. In The Range, copper louvres to the western side enable residents to control access to natural light and views of the farmland.

Decks are placed to the north and south so that on any given day, visitors to the award winning Airbnb can use the architecture of The Range as a windbreak or utilise passive solar power. Through the concealment, introduction and reintroduction of striking vistas, Dovecote preserves the special qualities of its site. Atelier Andy Carson expertly controls the influence of the natural surrounds, ensuring that the award winning Airbnb is as liveable as it is showstopping.

Architectural Tours: A Weekend ‘Floating House’ In Waccabuc, New York

Today AD welcomes architects Denise Ferris and Chan-li Lin for an in-depth look at their self-designed weekend home, a marriage of structural engineering and artistic expression that appears to float effortlessly above the ground.

Design: Laneway Glass House In NSW Australia

Pointing towards the future of urban living, Laneway Glass House is an extended terrace house and a designer’s own inner-city home. Collaborating with Brad Swartz Architects, Henry Wilson reconfigures the spatial plan of an existing residence, establishing an exemplar contemporary space.

Video timeline: 00:00 – Introduction to Laneway Glass House 00:21 – The Architect and The Home Owner 00:47 – An Inner-City Location 01:25 – A Rear Lane Addition 01:43 – The Original Brief 02:21 – Flipping The Typical Terrace House 02:56 – The Creation of An Efficient Floor Plan 03:20 – The Spiral Staircase 03:56 – Utilising Materials In Unique Ways 04:20 – The Kitchen 05:01 – Taking Inspiration from Maison de Verre 06:00 – The Architect and The Home Owner’s Favourite Aspects

Settled onto a Darlinghurst laneway branching off Oxford Street, Laneway Glass House is a designer’s own inner-city home that aligns with its built context; a compact terrace house set among others of its kind. Organically brought together, Henry Wilson and Brad Swartz Architects quickly acknowledged the opportunity to build on the site, creating a rear lane addition that would serve as a prototype for similar developments in the future.

Materials are uniquely applied to the residence, suggesting the individual character of the project. In contrast to regular dwellings, this is a designer’s own inner-city home that sees materials used to articulate natural forms and subvert expectations for a compact space. In the kitchen, travertine is employed in a standard size without grout lines, enabling a broad, sophisticated and slab-like presentation. A designer’s own inner-city home, the contemporary kitchen is a room of cleans lines and volumes.

A commercial-like, monolithic space, the kitchen features stainless steel and presents as a formation of blocks slotted together to create a cohesive whole. Fisher & Paykel’s products are easily incorporated into the space – the Integrated Refrigerator seamlessly blends into the joinery and the Minimal Oven and Induction Hob complement the kitchen’s sleek aesthetic.

Paying homage to the Maison de Verre in Paris, glass blocks are employed to reflect and refract natural light whilst maintaining the private interior of a designer’s own inner-city home. Integrated into the façade, the blocks present Laneway Glass House as a shining jewel, sitting upon an otherwise mundane road.

French Architecture: La Tête Carrée Library In Nice

Approached to design the new municipal office in Nice, architect Sasha Sosno had a clear vision: a giant building shaped like the bust of a man with a solid box for a head. How to actually build it would require a brilliant blend of architectural innovation and improvisation.

La Tête Carrée Library, is a massive sculpture that stands at a staggering 85ft (or 28m) in height and was designed by French artist Sacha Sosno and made by two architects – Francis Chapus and Yves Bayard – for the Central Library in Nice. Entitled “Thinking Inside the Box,” the work is an accusatory and clear metaphor and hasn’t always been the most beloved work in the city, with locals often citing it as “ugly”. However, in spite of this, the building remains a fascinating tourist attraction and extraordinary structure, housing four storeys of offices and three storeys of book shelves.

Sosno, a sculptor and peer of other famous local artists such as Henri Matisse and Yves Klein, had long held hope to build such an unusual construction-sculpture but only got a chance to do so in 1997 when his idea was chosen for an administrative office of Louis Nucéra Library. Inaugurated in 2002, it was the first inhabited monumental sculpture in the world.

Located on the corner of Promenade des Arts, La Tête Carrée looks out over Place Yves Klein from the Jardin Maréchal Juin, a small public garden full of colourful flowers and a few more (albeit far, far smaller) sculptures. During the day, it simply looks like a massive sculpture of a head but, if you’re passing La Tête Carrée at night, it is lit from within by a lighting scheme devised by French light artist Yann Kersalé and you can make out the floors of the library inside.

Architectural Remodels: North Adelaide House

With calming detail and considered materiality, Williams Burton Leopardi transforms the heritage listed North Adelaide Residence into a modern home. Through the new expansions, different moods are evoked from room to room, seeing the modern home uplifted into a refined contemporary context.

Video timeline: 00:00 – Subscribe to The Local Projects Print Publication 00:13 – Introduction to North Adelaide Residence 00:38 – Single Fronted Cottages 01:07 – Bringing Grandness into A Workers Cottage 01:38 – Working with An Unusual Brief 02:13 – Creating Different Moods Throughout The Home 02:46 – The Separation of Old and New 03:17 – The Impact of A Narrow Site 04:00 – The Handmade Aspect to A Heritage Home 04:33 – The Materials Palette 05:18 – Subtle but Beautiful Details 06:02 – The Architects Favourite Aspects of The Home 06:49 – The Local Projects Print Publication

The infusion of muted natural light demarks the old from the new whilst material choices reference the original worker’s cottage. Inspired by a desire for simplicity and quality detail, the redesign of the modern home mirrors the original fabric of the residence. The choice to remove the third bedroom allows for an extra living area, whilst elongating the structure into the garden ensures the home aligns with the lifestyle of its occupants. The residence provides a visual experience with increased access to sunlight through integrated skylights and the introduction of natural materials.

The use of oak wood references the heritage sandstone exterior and grounds the modern home. Further echoing the outdoors is joinery toned to match the washed oak flooring and the Turco Argento limestone kitchen benchtops. By establishing an indoor-outdoor connection, a natural flow between the garden and the modern home is seamlessly achieved. Through folded doors and a large picture window, the inviting garden helps to enhance the liveability of North Adelaide Residence – where an intentional quality resonates through each material choice.

Architectural Design: The ‘Moon Resort’ In Dubai

Image

A Proposed Moon Resort in Dubai Lets You Experience Space Travel From Earth

Named “Moon,” the $5 billion mixed-use development envisions a moon-shaped building standing at 735 feet tall.

The words “moon resort” may evoke images of some kind of luxury accommodations requiring rocket ship travel that won’t be built until decades or centuries from now. However, a new proposal from Canada-based company Moon World Resorts Inc. imagines this idea a little closer to home—you’d only have to travel to Dubai, and you certainly wouldn’t need to wait decades to visit.

Named “MOON,” the project envisions a 735-foot-tall mixed-use building in the shape of Earth’s only natural satellite. Designed like a hyper-realistic take on the Epcot globe at Disney World, the developers are in talks to bring MOON to four global locations, currently expecting the first to be in Dubai. Though any official plans are yet to be finalized, the company’s founders are optimistic. “From an architectural, engineering, and design perspective, MOON can be built,” Michael R. Henderson, MOON cofounder, tells AD

Read more at Architectural Digest

Design: Boronia House In Bellevue Hill, Australia

Celebrating colour and materiality, Boronia House is the contemporary reimagination of a pre-existing dwelling. With interior design by Esoteriko, the family home captures an uplifting and lively environment.

Video Timeline: 00:00 – Introduction to Boronia House 00:30 – The Entry to The Home 00:46 – Starting with A Gallery Space 01:00 – Refurbishment of The Kitchen 01:38 – The Custom Metal Work 01:54 – The Clients and The Brief 02:07 – Custom Pieces from Local Artisans 02:40 – Rising Up Into The Bedrooms 03:14 – Connecting The Landscape and The Living 03:48 – An Elevated and Extended Living Area 04:20 – Living Through Colour

Located in the harbourside suburb of Bellevue Hill, Boronia House is surrounded by expansive properties interspersed by leafy sections of green. Mirroring the height of the neighbouring houses, the family home is comfortably settled within its immediate built context. In the kitchen, walnut panelling clads the cabinetry, complementing the dark limestone flooring of the original dwelling.

An impressive double-height void frames the kitchen island bench from above, presenting the piece as the dramatic focal point of the family home. Guiding residents up through the void is a set of floating concrete stairs. Throughout Boronia House, Esoteriko forges a strong relationship between the home and the natural vistas beyond. On the ground floor, outdoor joinery bridges the conceptual gap between family home and garden. An external seating area increases engagement with the landscape, alongside a new staircase and elevated swimming pool.

Embracing a natural connection alongside colour, Esoteriko develops the liveability of a family home. Boronia House enhances everyday life, prompting residents to adopt a more relaxed and explorative means of occupying space.

Design: ‘Sunrise House’ In Melbourne, Australia

Designing an architect’s own home and office space, Jolson architecture and interior design studio combines two distinct spaces that remain inherently separate. With a fascination of blurring lines between architecture, interior design and landscape design, Sunrise House becomes an exploration of how each discipline crafts a sense of space within.

Video timeline: 00:00 – Masterworks Advertisement 00:11 – Introduction to Sunrise House 00:42 – The Original 1950s Confectionary Factory 01:01 – Combining A Family Home and A Commercial Office Space 01:17 – Placing An Emphasis on Natural Light and Garden Space 01:27 – A Sanctuary with Sculptural Elements 02:19 – A Connection Between Outside and Inside 02:52 – Moving Vertically Through The House 03:32 – Connection to History Through The Gym and Courtyard Space 04:14 – Living With Colour, Texture and Memories 04:55 – A Reaction to The Original Facade 05:25 – Masterworks Advertisement

Sitting on the edge of an industrial commercial zone, Sunrise House by Jolson architecture and interior design studio was once a 1950s sweet factory before becoming an architect’s own home. Greenery covers the building’s façade, offering a dynamic sense of style not often seen within Melbourne’s cityscape. Yet inside, the connection from inside to out is made through an open floor plan that allows for the family to easily transition between living areas.

From the entrance, the office and ground level of the house honours the original build by keeping the concrete, paring it back to expose the aggregate. Although, in spaces where new concrete was poured, Jolson celebrates the new markings with memories of his own family, establishing the structure as an architect’s own home as well as a workplace. Retaining as much of the honesty and texture of the original building was key to bringing forth vibrancy.

The main design idea in the open living space was to insert three walls. Black joinery adorns one wall containing a concealed kitchen, another a large artwork that celebrates the history of the building and a third wall containing a luxurious fireplace. Through optimising the entirety of the volume within, Sunshine House becomes more than an architect’s own home, it becomes an art form. Jolson balances life, texture and colour – further complementing the minimal design aspects of an architect’s own home.