Tag Archives: Architects

Los Angeles Architecture: Inside The Broad Museum

Dezeen – Architect Elizabeth Diller explains how The Broad Museum in Los Angeles was designed to feel “extremely welcoming” in the next instalment of Dezeen’s Concrete Icons series produced in collaboration with Holcim.

The video features The Broad in Los Angeles designed by Diller’s studio Diller Scofidio + Renfro, a three-storey museum that houses an expansive collection of contemporary and post-war artworks. Speaking to Dezeen in an exclusive video interview filmed at the Diller, Scofidio + Renfro office in New York City, Diller explained how the building was designed to feel inviting to visitors with a porous facade that allows light to be gently diffused into the gallery.

“It doesn’t really feel like a traditional museum,” Diller said. “There’s no sense of authority. When you step off the street, no one tells you where to go. There’s no information desk, there’s no admissions desk. You don’t pay, it’s free. It feels extremely welcoming.”

Architecture Tour: Grove House In Sydney, Australia

The Local Project = Located in Sydney’s east, Grove House is a garden home that possesses a sense of community through its connection to the shared grove between the surrounding heritage houses. Supplying architecture and interior design, Clayton Orszaczky delivers a family home that wraps around its occupants like a cocoon.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Inner-City Garden Home 00:27 – The Architects 00:47 – Preservation of the Heritage Aspects of the Home 01:02 – A Walkthrough of Grove House 01:44 – The Clients 02:09 – Connecting to the Garden 02:27 – The Grove, A Community Garden 02:54 – The Landscape Designers 03:06 – A Contrast Between Old and New 03:34 – The Use of Concrete 04:06 – The Key Relationship Between Form and Lighting 04:30 – The Architects Favourite Moments

As the house tour begins, the desire to keep the original fabric of the house – while sensitively connecting to the new additions – can be seen through each design choice of the garden home. Inside, a careful consideration of materials and space has been infused from the original formal rooms to the dining and family living room and into the extensions.

However, it is the original timber staircase greeting guests from the entrance that establishes a graceful connection between the original home and new additions. Directly responding to the clients’ desire to connect to the gardens and grove beyond, Clayton Orszaczky encourages the new additions of the garden home to directly respond with the original fabric. A core aspect of the home, the kitchen and dining space connects to the gardens through large glass doors and windows which directly draw in both northern and eastern light.

A further dialogue between the existing home and the new was addressed by specifically choosing to emphasise the contrast of eras through the use of off-form concrete, steel windows, timber veneer, black porcelain and modern furniture. Collaborating with Tanya Wood Landscape Architect on the ground level and roof garden design, Grove House establishes a renewed connection between home and garden. Looking at the garden home from the grove, it can be seen that the soft form of the exterior contributes to the grove and the shared community space.

Continuing the house tour from the back fence to the shared grove, an immediate connection with the landscape, surrounding greenery and neighbours can be experienced. Throughout the house tour, the transition between the existing and new areas of the garden home are seen through the proportional ratios. Specifically choosing to speak to this dialogue between old and new additions, Clayton Orszaczky has used concrete for mass – similarly to how masonry was used in the original home.

Additionally, continued references to the terrace house form is seen within the new additions and the renewed relationship between light and form further contributes to the connection within the home and to the garden and grove.

Design: St. Vincent Place In Albert Park, Australia

The Local Project – Following three years of curation, St Vincent’s Place emerges as an award winning home, peppered with art and designed to promote conversation. Crafted by B.E Architecture, the restoration project employs expressive pieces with consistency, enabling the building to be navigated with ease.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Award Winning Home 00:21 – A Restoration Project 3 Years in The Making 00:58 – Building Aspects From the Ground Up 01:31 – Compatibility Within the Home 01:46 – A Walkthrough of the Historic Section of the Home 02:03 – The Modern Section of the Home 02:18 – Reinterpretations of the Historic Aspects 02:46 – Encouraging Conversation Through Building and Design 03:36 – A Range of Surprising Features 04:45 – Peaceful Curation and Arrangement 05:09 – A Journey With the Client

Originally owned by a convent, St Vincent’s Place is comprised of three buildings set side-by-side, situated in the Melbourne precinct of Albert Park. The heritage façade – the only historical element that could be retained in the award winning home – represents a significant contribution to the architecture of the area, presenting a combination of stone and delicate black metalwork. Traversing two design styles in a singular project, B.E Architecture dedicates the front of the home to heritage recreation whilst providing a modern extension.

The front of the award winning home captures a formal entrance and living room and upstairs, a master bedroom and dressing room. A studious approach to restorative design is reflected in the treatment of cornices, skirtings and architraves, as well as doorjambs, doors and flooring. In contrast, the back of the building captures a contemporary interior design including a downstairs pool, onsen and steam room, elevated with tiling and considered lighting.

Several features of St Vincent’s Place indicate the designer’s penchant for aesthetic flair. Inspired by pioneering artist Sigmar Polke, sliced agate doors filter natural light with an array of neutral tones. In addition, a large text piece reading ‘Heaven is a Place Where Nothing Ever Happens’ sparks curiosity from its reference, size and impressive incorporation into the award winning home.

“You do feel the magic of how these elements come together here,” says Broderick Ely, Design Director at B.E Architecture. “We curate, we arrange and manipulate these items so it sits very quietly.” Using the even application of decorative elements, B.E Architecture establishes a coherent and award winning home. St Vincent’s Place is structured to gently guide occupants towards its many hidden gems, enabling the mind to wander in unison with the body.

Tours: Cliffhanger House In Toowoomba, Australia

Evoking grandiosity through carefully considered sharp points and rounded edges, the concrete super house by Joe Adsett Architects offers unrivalled views of Toowoomba’s sweeping landscape. Creating a piece of architecture that was befitting of the location and striking natural landscape,

Video timeline: 00:00 – A Welcome to Cliffhanger House 00:36 – The Location of the Super House 00:46 – Building On The Edge of A Landslide Zone 01:36 – Arriving At The Site 02:00 – The Vitrocsa Glazing Suite 02:40 – A Seamless Flow From Kitchen to Outdoors 03:00 – An Extension of The Main Living Area 03:14 – The Material Palette 03:52 – Emulating The Architecture Through Furniture 04:17 – Designing Weather Flexible Houses 04:41 – The Challenging Aspect of The Cantilever

Vitrocsa collaborated with Joe Adsett Architects to produce the concrete super house that fully embraced its location. Balancing at the very top of the site, the concrete super house offers views from East of Brisbane toward Picnic Point and Table Top Mountain. Whilst the home’s location is situated over a ridge, Joe Adsett Architects endeavoured to create more space by cantilevering away from the slope.

By projecting part of the concrete super house out from the built space, the ability to create a more functional living space with privacy from surrounding neighbours arose. Arriving at the concrete super house, the gaze is immediately ensnared by the curving concrete wall that cantilevers away from the base of the home. With the garage underneath the house offering one way of entrance, it is the curved pathway leading to the deliberately oversized glass pivot door that is the striking entrance of the home.

Working with Vitrocsa to create the glazing for the home, the frame of the windows was done with a slender aluminium product comprised of reinforced stainless steel. Made in Australia and designed to Swiss specifications, the framing offers unbroken views of the surrounding landscape whilst also bringing a seamless indoor-outdoor flow into the home. With restrained materials used across the exterior architecture, the interior design choices also reflect the primary theme of the concrete super house.

Softened with veneered timber products and large porcelain tiles, curves and sharp points are repeated through the joinery elements. Furthermore, the furnishings also introduce soft textures and colours that bring a humanising element to the concrete super house.

Architecture: Wallaroo Residence Tour, Canberra

In touch with a vast rural landscape, Wallaroo Residence rises from atop one of Canberra’s many slopes. Crafted by DNA Architects, the modern farmhouse gently weaves natural elements into its modern expression, emerging as a place of retreat.

Video timeline: 00:00 – Introduction to theModern Farmhouse 00:35 – Hitting The Brief 01:10 – A Walkthrough of the House 01:47 – The Key Architectural Features 02:23 – Navigating The Weather Elements 02:44 – Separation Between The Family and The Entertaining Areas 02:55 – The Contemporary Kitchen 03:41 – A Focus On Sustainability 04:24 – The Modern Farmhouse Aesthetic 04:52 – The Architects Favourite Part of The Home

Settled on the edge of Canberra, Wallaroo Residence follows a design brief readily assigned to DNA Architects. The luxury home presents as a modern farmhouse, a concept first proposed by its traditional pitched roof and then explored within an interior of considered materials maturely applied. Aggrandising the entrance of the modern farmhouse, a floating porte-cochère leads on to an impressive set of glass doors. Internally, a timber-clad kitchen sits to the east of the arrival space, beyond which lies the family living room.

From there, the residence separates into the laundry room and master suite which offers unobstructed southern views. Along the back wall of the kitchen, Fisher & Paykel DishDrawers are effortlessly integrated into both the wall itself and the adorning joinery. On the kitchen island, a Full Surface Fisher & Paykel Induction Hob satisfies the desire for sustainable living and enables multiple pans to be warmed at once.

In the laundry room, large capacity Fisher & Paykel Washer Dryers inject a sense of efficiency into the modern farmhouse. Embracing its unique perspective, Wallaroo Residence testifies to the ongoing appeal of a city escape. With inhered functionality and a contemporary aesthetic, the modern farmhouse represents a distinguished interpretation of rural luxury.

Design: Dovecote House In Gerringong, Australia

In an area where expansive views can quickly overwhelm, Dovecote by Atelier Andy Carson is settled comfortably within the landscape. Comprised of The Headland and The Range, the award winning Airbnb pulls the surrounds into balance with its materiality and interior design.

Video timeline: 00:00 – The Local Project’s Print Publication 00:21 – Introduction to Dovecote 01:00 – Andy Carson – The Architect 01:29 – A Detailed Brief 02:17 – Finding Longevity in The Material Selection 02:54 – The Inspiration for The Headland 03:34 – A Walkthrough The Headland 04:13 – The Original Use for The Courtyard 04:32 – Approaching The Views 05:03 – The Inspiration for The Range 05:52 – Celebrating The Western View 06:20 – Immersion In The Landscape 07:04 – The Architects Favourite Aspects 07:31 – Subscribe to The Local Project’s Print Publication

Positioned alone in the South Coast town of Gerringong, Dovecote is butted by lush rolling hills that slope down towards the shoreline. A house tour of the award winning Airbnb reveals that it embodies a detailed design brief which stipulated a contemporary main house – The Headland – visually countered by a simpler construction, The Range. A built reaction to place,

Dovecote is designed to thrive in a harsh coastal climate. The material palette is tailored to robust functionality – metal cladding maintains its structural integrity under salty ocean spray and allows the award winning Airbnb to visually recede into the shadows of the hills. In The Range, copper louvres to the western side enable residents to control access to natural light and views of the farmland.

Decks are placed to the north and south so that on any given day, visitors to the award winning Airbnb can use the architecture of The Range as a windbreak or utilise passive solar power. Through the concealment, introduction and reintroduction of striking vistas, Dovecote preserves the special qualities of its site. Atelier Andy Carson expertly controls the influence of the natural surrounds, ensuring that the award winning Airbnb is as liveable as it is showstopping.

Architectural Tours: A Weekend ‘Floating House’ In Waccabuc, New York

Today AD welcomes architects Denise Ferris and Chan-li Lin for an in-depth look at their self-designed weekend home, a marriage of structural engineering and artistic expression that appears to float effortlessly above the ground.

French Architecture: La Tête Carrée Library In Nice

Approached to design the new municipal office in Nice, architect Sasha Sosno had a clear vision: a giant building shaped like the bust of a man with a solid box for a head. How to actually build it would require a brilliant blend of architectural innovation and improvisation.

La Tête Carrée Library, is a massive sculpture that stands at a staggering 85ft (or 28m) in height and was designed by French artist Sacha Sosno and made by two architects – Francis Chapus and Yves Bayard – for the Central Library in Nice. Entitled “Thinking Inside the Box,” the work is an accusatory and clear metaphor and hasn’t always been the most beloved work in the city, with locals often citing it as “ugly”. However, in spite of this, the building remains a fascinating tourist attraction and extraordinary structure, housing four storeys of offices and three storeys of book shelves.

Sosno, a sculptor and peer of other famous local artists such as Henri Matisse and Yves Klein, had long held hope to build such an unusual construction-sculpture but only got a chance to do so in 1997 when his idea was chosen for an administrative office of Louis Nucéra Library. Inaugurated in 2002, it was the first inhabited monumental sculpture in the world.

Located on the corner of Promenade des Arts, La Tête Carrée looks out over Place Yves Klein from the Jardin Maréchal Juin, a small public garden full of colourful flowers and a few more (albeit far, far smaller) sculptures. During the day, it simply looks like a massive sculpture of a head but, if you’re passing La Tête Carrée at night, it is lit from within by a lighting scheme devised by French light artist Yann Kersalé and you can make out the floors of the library inside.

Design: ‘D_Residence’ In Scarborough, Australia

Complementing an established art collection, D_Residence is a modern home with an open interiority. Crafted by Carrier and Postmus Architects (CAPA), the serene residence represents a unique approach to interior design and architecture. Located in the maritime suburb of Scarborough in Western Australia,

00:00 – Introduction to D_Residence 00:32 – Behind The Name D_Residence 01:00 – Taking A Journey with Landscaping 01:41 – The Street Presence of the Modern Home 01:57 – The Endemic Landscape Character 02:20 – Separating Interior Design from Exterior Architecture 02:40 – Venturing Through D_Residence 03:03 – Concrete and Brickwork 03:46 – The Range from Brickworks and Austral Bricks 04:11 – Favourite Aspects of the Modern Homes and Proud Moments

D_Residence is named in reference to the nearby sand dunes. A house tour of the modern home begins at its façade, where lush greenery is positioned as a natural barrier between the home and the harsh wind. Utilising light and dark-toned brickwork from Austral Bricks at Brickworks, CAPA gently defines the modern home. Applied at the garage, basement level and entry, the dark-toned brickwork causes the practical amenities to visually recede and create an intimate arrival experience.

Combining with the blockwork which comprises the remainder of the façade, the bricks form a textural backdrop to the initial greenery. As the builder’s chosen medium, concrete is also featured in the modern home, offering a neutral complement to the owners’ art collection. Aesthetically flexible, D_Residence testifies to the impressive design restraint of CAPA. Ultimately determined by the influence of its occupants, the modern home welcomes personal injections of colour, texture and vibrancy.

Architect’s Tour: Casa Mia In City Beach, Australia

Offering a playful rendition of the familiar sustainable narrative, Casa Mia enables residents to experience life inside a dream house. Crafted by Iredale Pedersen Hook Architects in collaboration with Caroline Di Costa Architect, the residence uses brickwork to convey a liberating message.

Video timeline: 00:00 – Introduction to Casa Mia 00:28 – High-Density Living 01:11 – A Playful Space 01:53 – Providing a Presence and Privacy 02:13 – Sustainable Brickwork 03:08 – Love and Appreciation for Brickworks 03:39 – Historic and Ancient Japanese Architecture 04:25 – Utilising Unfinished Materials 05:00 – Sustainable Design 05:47 – The Architect’s Favourite Aspects of the House

Located on the Ocean Mia Estate in City Beach, Casa Mia is an architect’s own home, sitting in contrast to the built context. Constructed from carefully positioned brickwork with spaces between bricks at its edge, the dream house juxtaposes the rectilinear forms of the surrounding buildings, presenting a dynamic profile of surprising lightness.

Liaising with Brickworks, Iredale Pedersen Hook Architects both inheres the project with a sense of sustainability and makes the concept legible as a prominent feature of the architect’s own home. Brickworks enables its products to be applied to the dream house in their uncut state – an atypical usage – in order to minimise waste. Every brick of the dream house is locally sourced and exhibits colours reminiscent of the earthy natural landscape. Inspired by Japanese architecture, Iredale Pedersen Hook Architects employs fully-glazed bricks around particular openings.

The bricks bounce sunlight into the depths of the home, allowing the residents to save energy where possible. Although Casa Mia represents the weight of responsibility architects have towards the environment, it also presents this responsibility as beneficial. Iredale Pederson Hook Architects and Caroline Di Costa Architect craft a dream house that rejoices in its sustainability, utilising the colour and texture of brick to suggest a playful variation of an architect’s own home.