Tag Archives: Home Design

Interior Design: A Studio Apartment’s 3 Renderings

We gave interior designers Noz Nozawa, Darren Jett, and Joy Moyler a photo of the same loft – then asked each of them to create a design for it in their particular style, however they pleased. Three artists, one canvas, each bringing something different to space. See which designer comes closest to creating your dream studio apartment.

Preview: New York Times Style Magazine – 10.2.2022

In the salon of Il Palazzetto, a print by Giuseppe Capogrossi plays counterpoint to frescoes depicting scenes from Virgil’s Aeneid.
In the salon of Il Palazzetto, a print by Giuseppe Capogrossi plays counterpoint to frescoes depicting scenes from Virgil’s Aeneid.Credit…Danilo Scarpati

An Italian Villa Where Architecture Is a Family Affair

Most homes hold the history of their owners, but Il Palazzetto is as much a monument to its designers as to its inhabitants.

In Malibu, an Inflatable Bungalow for Robert Downey Jr.

The actor’s thin-shell home is at once an aerodynamic oddity and, perhaps, a harbinger of environmentally conscious architecture.

Design: Dovecote House In Gerringong, Australia

In an area where expansive views can quickly overwhelm, Dovecote by Atelier Andy Carson is settled comfortably within the landscape. Comprised of The Headland and The Range, the award winning Airbnb pulls the surrounds into balance with its materiality and interior design.

Video timeline: 00:00 – The Local Project’s Print Publication 00:21 – Introduction to Dovecote 01:00 – Andy Carson – The Architect 01:29 – A Detailed Brief 02:17 – Finding Longevity in The Material Selection 02:54 – The Inspiration for The Headland 03:34 – A Walkthrough The Headland 04:13 – The Original Use for The Courtyard 04:32 – Approaching The Views 05:03 – The Inspiration for The Range 05:52 – Celebrating The Western View 06:20 – Immersion In The Landscape 07:04 – The Architects Favourite Aspects 07:31 – Subscribe to The Local Project’s Print Publication

Positioned alone in the South Coast town of Gerringong, Dovecote is butted by lush rolling hills that slope down towards the shoreline. A house tour of the award winning Airbnb reveals that it embodies a detailed design brief which stipulated a contemporary main house – The Headland – visually countered by a simpler construction, The Range. A built reaction to place,

Dovecote is designed to thrive in a harsh coastal climate. The material palette is tailored to robust functionality – metal cladding maintains its structural integrity under salty ocean spray and allows the award winning Airbnb to visually recede into the shadows of the hills. In The Range, copper louvres to the western side enable residents to control access to natural light and views of the farmland.

Decks are placed to the north and south so that on any given day, visitors to the award winning Airbnb can use the architecture of The Range as a windbreak or utilise passive solar power. Through the concealment, introduction and reintroduction of striking vistas, Dovecote preserves the special qualities of its site. Atelier Andy Carson expertly controls the influence of the natural surrounds, ensuring that the award winning Airbnb is as liveable as it is showstopping.

Design: Laneway Glass House In NSW Australia

Pointing towards the future of urban living, Laneway Glass House is an extended terrace house and a designer’s own inner-city home. Collaborating with Brad Swartz Architects, Henry Wilson reconfigures the spatial plan of an existing residence, establishing an exemplar contemporary space.

Video timeline: 00:00 – Introduction to Laneway Glass House 00:21 – The Architect and The Home Owner 00:47 – An Inner-City Location 01:25 – A Rear Lane Addition 01:43 – The Original Brief 02:21 – Flipping The Typical Terrace House 02:56 – The Creation of An Efficient Floor Plan 03:20 – The Spiral Staircase 03:56 – Utilising Materials In Unique Ways 04:20 – The Kitchen 05:01 – Taking Inspiration from Maison de Verre 06:00 – The Architect and The Home Owner’s Favourite Aspects

Settled onto a Darlinghurst laneway branching off Oxford Street, Laneway Glass House is a designer’s own inner-city home that aligns with its built context; a compact terrace house set among others of its kind. Organically brought together, Henry Wilson and Brad Swartz Architects quickly acknowledged the opportunity to build on the site, creating a rear lane addition that would serve as a prototype for similar developments in the future.

Materials are uniquely applied to the residence, suggesting the individual character of the project. In contrast to regular dwellings, this is a designer’s own inner-city home that sees materials used to articulate natural forms and subvert expectations for a compact space. In the kitchen, travertine is employed in a standard size without grout lines, enabling a broad, sophisticated and slab-like presentation. A designer’s own inner-city home, the contemporary kitchen is a room of cleans lines and volumes.

A commercial-like, monolithic space, the kitchen features stainless steel and presents as a formation of blocks slotted together to create a cohesive whole. Fisher & Paykel’s products are easily incorporated into the space – the Integrated Refrigerator seamlessly blends into the joinery and the Minimal Oven and Induction Hob complement the kitchen’s sleek aesthetic.

Paying homage to the Maison de Verre in Paris, glass blocks are employed to reflect and refract natural light whilst maintaining the private interior of a designer’s own inner-city home. Integrated into the façade, the blocks present Laneway Glass House as a shining jewel, sitting upon an otherwise mundane road.

Architectural Remodels: North Adelaide House

With calming detail and considered materiality, Williams Burton Leopardi transforms the heritage listed North Adelaide Residence into a modern home. Through the new expansions, different moods are evoked from room to room, seeing the modern home uplifted into a refined contemporary context.

Video timeline: 00:00 – Subscribe to The Local Projects Print Publication 00:13 – Introduction to North Adelaide Residence 00:38 – Single Fronted Cottages 01:07 – Bringing Grandness into A Workers Cottage 01:38 – Working with An Unusual Brief 02:13 – Creating Different Moods Throughout The Home 02:46 – The Separation of Old and New 03:17 – The Impact of A Narrow Site 04:00 – The Handmade Aspect to A Heritage Home 04:33 – The Materials Palette 05:18 – Subtle but Beautiful Details 06:02 – The Architects Favourite Aspects of The Home 06:49 – The Local Projects Print Publication

The infusion of muted natural light demarks the old from the new whilst material choices reference the original worker’s cottage. Inspired by a desire for simplicity and quality detail, the redesign of the modern home mirrors the original fabric of the residence. The choice to remove the third bedroom allows for an extra living area, whilst elongating the structure into the garden ensures the home aligns with the lifestyle of its occupants. The residence provides a visual experience with increased access to sunlight through integrated skylights and the introduction of natural materials.

The use of oak wood references the heritage sandstone exterior and grounds the modern home. Further echoing the outdoors is joinery toned to match the washed oak flooring and the Turco Argento limestone kitchen benchtops. By establishing an indoor-outdoor connection, a natural flow between the garden and the modern home is seamlessly achieved. Through folded doors and a large picture window, the inviting garden helps to enhance the liveability of North Adelaide Residence – where an intentional quality resonates through each material choice.

Design: Boronia House In Bellevue Hill, Australia

Celebrating colour and materiality, Boronia House is the contemporary reimagination of a pre-existing dwelling. With interior design by Esoteriko, the family home captures an uplifting and lively environment.

Video Timeline: 00:00 – Introduction to Boronia House 00:30 – The Entry to The Home 00:46 – Starting with A Gallery Space 01:00 – Refurbishment of The Kitchen 01:38 – The Custom Metal Work 01:54 – The Clients and The Brief 02:07 – Custom Pieces from Local Artisans 02:40 – Rising Up Into The Bedrooms 03:14 – Connecting The Landscape and The Living 03:48 – An Elevated and Extended Living Area 04:20 – Living Through Colour

Located in the harbourside suburb of Bellevue Hill, Boronia House is surrounded by expansive properties interspersed by leafy sections of green. Mirroring the height of the neighbouring houses, the family home is comfortably settled within its immediate built context. In the kitchen, walnut panelling clads the cabinetry, complementing the dark limestone flooring of the original dwelling.

An impressive double-height void frames the kitchen island bench from above, presenting the piece as the dramatic focal point of the family home. Guiding residents up through the void is a set of floating concrete stairs. Throughout Boronia House, Esoteriko forges a strong relationship between the home and the natural vistas beyond. On the ground floor, outdoor joinery bridges the conceptual gap between family home and garden. An external seating area increases engagement with the landscape, alongside a new staircase and elevated swimming pool.

Embracing a natural connection alongside colour, Esoteriko develops the liveability of a family home. Boronia House enhances everyday life, prompting residents to adopt a more relaxed and explorative means of occupying space.

Design: ‘D_Residence’ In Scarborough, Australia

Complementing an established art collection, D_Residence is a modern home with an open interiority. Crafted by Carrier and Postmus Architects (CAPA), the serene residence represents a unique approach to interior design and architecture. Located in the maritime suburb of Scarborough in Western Australia,

00:00 – Introduction to D_Residence 00:32 – Behind The Name D_Residence 01:00 – Taking A Journey with Landscaping 01:41 – The Street Presence of the Modern Home 01:57 – The Endemic Landscape Character 02:20 – Separating Interior Design from Exterior Architecture 02:40 – Venturing Through D_Residence 03:03 – Concrete and Brickwork 03:46 – The Range from Brickworks and Austral Bricks 04:11 – Favourite Aspects of the Modern Homes and Proud Moments

D_Residence is named in reference to the nearby sand dunes. A house tour of the modern home begins at its façade, where lush greenery is positioned as a natural barrier between the home and the harsh wind. Utilising light and dark-toned brickwork from Austral Bricks at Brickworks, CAPA gently defines the modern home. Applied at the garage, basement level and entry, the dark-toned brickwork causes the practical amenities to visually recede and create an intimate arrival experience.

Combining with the blockwork which comprises the remainder of the façade, the bricks form a textural backdrop to the initial greenery. As the builder’s chosen medium, concrete is also featured in the modern home, offering a neutral complement to the owners’ art collection. Aesthetically flexible, D_Residence testifies to the impressive design restraint of CAPA. Ultimately determined by the influence of its occupants, the modern home welcomes personal injections of colour, texture and vibrancy.

Australian Architecture: ‘Jan Juc Studio’ Home Tour

Sitting underneath the eucalyptus trees, a slice of paradise awaits. As an architect’s own home, Jan Juc Studio creates a subtle ease between home and work life, whilst also establishing a humble presence within the surrounding landscape.

Video timeline: 00:00 – Roborock’s S7MaxV Ultra 00:15 – Introduction to Jan Juc Studio 00:41 – The Redevelopment of Jan Juc 01:08 – The Exterior vs. The Interior 01:36 – Creating Openness Through Doors 01:57 – Maximising What’s Available 02:23 – Multifunctional Screens 03:02 – The Materiality of The House 03:51 – Designing on The Move 04:10 – Surveying The Landscape 04:47 – Sun Filtration 05:14 – Architectural Clarity and A Humble Presence 05:52 – Roborock’s S7MaxV Ultra

Eldridge Anderson Architects draws inspiration from the architectural design they saw while travelling through Japan and incorporate nods to the built proportions, finishes and materials they experienced. In establishing an architect’s own home, Eldridge Anderson Architects creates architectural clarity by maximising what already existed.

Surrounding the façade of the home with wide timber screens made of pre-aged wood enables an indoor-outdoor connection. Able to adjust to the changing weather and seasons, the sliding timber screens and opening doors offer a range of different lighting configurations throughout the day.

When opened, the diffusing of light through the bedrooms creates a relaxed start to the day and, by afternoon, the warm golden glow reflects off the blackbutt flooring throughout, creating a gilded living space. Complementing the interior of an architect’s own home, the recycled blackbutt is used for doors and floors which harmonise with the timber façade and the eucalyptus trees surrounding the exterior. Eldridge Anderson Architects engages with an open plan living that allows for an architect’s own home to flow from room to room while optimizing upon liveable space throughout the home.

Encouraging a journey through light diffused halls, Eldridge Anderson’s design emphasises the idea of open plan living with rear doors that slide open to the backdrop of vegetation and landscape of Jan Juc Studio. As the sun dances through the coastal home, timber and humble material choices combine to establish a composed presence.

Striving for architectural clarity, Eldridge Anderson Architects’ Jan Juc Studio presents a refined execution of ideas that were inspired by travelling through Japan, materials that help interchange moods throughout the day and the connection of an architect’s own home to the surrounding landscape.

Architectural Tour: ‘Way House’ In Perth, Australia

An architectural family house, The Way House stands steeped in history. Originally crafted by Darryl Way Architect, the renovated dwelling by vittinoAshe draws upon its architectural heritage in embracing its future.

Video timeline: 00:00 – Introduction to The Way House 00:28 – The History Behind The Way House 01:16 – The Benefits of Open Plan Living 02:01 – Architectural Features of The Way House 02:24 – Creating Space Through Glass 02:37 – A Tribute to the Original House 03:42 – Introducing Artedomus Products 05:26 – The Embodiment of Family

Settled in close proximity to Perth’s Freshwater Bay, The Way House represents a significant family legacy. Built in 1975 by the client’s father – an established architect – the home stands as a labour of love. As an architectural family house, it was important to respect the built narrative of the residence when executing the modern-day renovation. Internally,

The Way House indicates its status as an architectural family house, with old architectural elements effortlessly cohered with the new. The new studio pays homage to the original house through the replication of clean lines, materiality and finishes. Working with Artedomus – esteemed supplier of natural stone and ceramic tiles – DWA Architects highlights The Way House as an architectural family house. Artetech Ombra Carbone porcelain panels are used as a minimal means of ornamenting the kitchen, positioned in striking contrast to red recycled bricks.

In the bathroom, Artedomus INAX tiles communicate a minimal design language to foster a sense of serenity. Crafting a house that embodies a meaningful history, DWA Architects invests in an ongoing residential narrative. An architectural family house, The Way House articulates the important role that architecture plays in family life and provides an inviting space for the next generation.