Tag Archives: Sydney

Architecture: Grandview House In Sydney, Australia

Balancing a striking southern perspective with a warm internal character, Grandview House overcomes the limitations of its former self. Created by Ian Bennett Design Studio, the contemporary home undergoes the tactful renovation of a pre-existing family dwelling.

Video timeline: 00:00 – Introduction to Grandview House 00:40 – A Walkthrough The Contemporary Home 01:16 – Altering The Existing House 01:42 – An Introduction to The Owners 02:14 – A Collaboration of Architect and Owner 02:50 – A Floor Plan Designed for Family Living 03:31 – Family Conscious Design 03:57 – Utilising Durable Materials 04:55 – The Architect’s Favourite Part of The Home

Situated on the southern side of the Mona Vale headland, Grandview House once existed as a cold and uninviting residence with only minimal access to sunlight. The collaboration between Ian Bennett Design Studio and the clients – one of whom heads Northern Beaches Constructions – sees the house transformed into a warm and contemporary home, capitalising on views of Mona Vale Beach, Long Reef and Manly.

Entering the contemporary home, a walkway bridge sits above the ground floor, delineating two voids which allow sunlight to stream into the home. Further into the residence, the kitchen-living-dining area flows towards the external southern aspect. Upstairs, two children’s bedrooms branch off from the bridge, whilst the southern side of the house encloses a master suite, ensuite and an additional children’s bedroom.

An open plan format expands the visual field, softening the sense of transition between spaces and encouraging residents to explore the contemporary home. Voids crafted to the east and west draw natural light into the residence – as do apertures inserted into the awning – with louvre windows maximising cross-ventilation. Crafting authoritatively in a maritime location, Ian Bennett Design Studio nods towards its working history in the Northern Beaches region. Grandview House stands as an intuitive response to its site; a contemporary home that effortlessly captures natural light and inspiring southern views. 00:00 – Introduction to Grandview House 00:40 – A Walkthrough The Contemporary Home 01:16 – Altering The Existing House 01:42 – An Introduction to The Owners 02:14 – A Collaboration of Architect and Owner 02:50 – A Floor Plan Designed for Family Living 03:31 – Family Conscious Design 03:57 – Utilising Durable Materials 04:55 – The Architect’s Favourite Part of The Home

Design: Hidden Garden House, Sydney, Australia

Imbued with a sense of tranquillity, Hidden Garden House is a minimalist residence with a restrained materiality. Designed by TRIAS in collaboration with the clients, the home emerges as a peaceful ode to simplicity.

Video timeline: 00:00 – The Local Project’s Print Publication 00:15 – Introduction to Hidden Garden House 00:40 – The Surrounding Neighbourhood 01:01 – A Walkthrough of the House 01:43 – Views from the Upper Level 01:54 – The Hidden Garden 02:13 – The Creative Clients 02:35 – Hand Made House Features from the Client 03:09 – Warmth Through Material Selections 04:17 – Taking Pride in the Project 05:09 – The Architects Favourite Features 05:38 – Subscribe to The Local Project’s Print Publication

Located in the Sydney suburb of Darlinghurst, Hidden Garden House celebrates small living on the fringe of the CBD. A house tour of the property elucidates its floor plan. Entering the home, the living room leads to an elevated dining room, which in turn flows to the kitchen space. The kitchen wraps around a courtyard garden and upstairs, the bedroom and bathroom are separated by blocks of joinery. As one of the occupants of Hidden Garden House is a ceramicist, their influence is apparent throughout the home. Terracotta floor tiles line the kitchen whilst white tiles in the lightwell bounce sunlight into the home. Brass hardware and elegant furniture also testify to the quality of the client’s work. TRIAS uses natural materials to establish a sense of warmth in Hidden Garden House. Bagged brickwork proposes a feeling of tactility, while timber floors and joinery visually soften the interior. Smaller details such as pendant lights and brass finishes speak endearingly to the idea of careful consideration. Refined and minimal, Hidden Garden House stands as a timeless residence; a ceramicist’s own home. Working closely with the clients and embracing their unique contributions, TRIAS translates a joint vision into an architectural success.

Home Design: Crane Lodge In Palm Beach, Australia

A luxury getaway home settled on a unique site, Crane Lodge immerses visitors in its natural context. Designed by Secret Gardens, the landscape architecture of the home enhances the sensory experience of the outdoors.

Video timeline: 00:00 – Crane Lodge as an Experience 00:44 – The Client’s Vision 01:05 – The Garden and The Setting 01:58 – Lodged Unusually High 02:21 – The Inclusion of Amenities 02:37 – The Team Involved 03:04 – Major Site Components 03:34 – A Strong Connection to The Outdoors 03:49 – A Natural Watering Hole 04:28 – Sympathetic Materials and Beautiful Features

Located in the Sydney suburb of Palm Beach, Crane Lodge sits on an elevated site. The design brief for the landscape of the luxury getaway home centred on creating a sense of arrival whilst allowing access to the house across the terrain. Employing an inclinator, Secret Gardens instils the arrival process with a sense of anticipation and discovery.

Many endangered species of plant are championed in the landscape design of the luxury getaway home and are designed to appear slightly unkempt. Secret Gardens also includes indigenous plants for cooking and educational purposes. A smattering of boulders surrounds the luxury getaway home, contributing to the impressive character of its external environment.

Secret Gardens purposefully positions the swimming pool adjacent to boulders, creating the impression that the amenity emerged naturally. The materials chosen for the landscape architecture of Crane Lodge express a sympathetic approach to nature. As a result, the luxury getaway home entirely embraces its context, with a landscape design that captures the essence of a bushwalk experience.

Modern Architecture: Rose Bay Duet In Sydney

Harmoniously engaged with its constituent parts and context, Rose Bay Duet is a residential work by Stafford Architecture. Utilizing the interior comforts of Poliform Australia, the two modern homes propose a lifestyle of relaxed family living.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Modern Homes 00:55 – The Client Brief 01:27 – Using Poliform Throughout the Home 03:13 – Materiality 04:40 – The Roof Terrace 05:06 – The Master Bedroom Area 05:35 – What the Architect is Most Proud Of

Named in reference to the Sydney Opera House, Rose Bay Duet is similarly settled on the eastern side of the city. Comprised of two modern homes, the project pays homage to the idea of lyrical, architectural narrative – in particular, the project celebrates the operatic relationship between the two modern homes, the sloping site, the Opera House and the iconic Sydney Harbour Bridge.

Appointing a specific design team to each of the two modern homes, Stafford Architecture creates dual unique outcomes that share select character qualities. Whilst both houses maximise the incredible views available and feature an exterior of simple materiality, one house has feminine characteristics while the other projects a more masculine impression.

Collaborating with Poliform Australia, Stafford Architecture enjoyed a smooth creative process. With access to the entire Poliform range, seeing both modern homes benefit from elegant joinery, textures, finishes and soft furnishings. Rose Bay Duet is a well-considered and intuitive feat of interior design and architecture. Stafford Architecture applies the Poliform Australia collection with enthusiasm and intent, crafting modern homes that rejoice in a sense of connection.

Design Tour: Queens Park House In Sydney, Australia

Queens Park House is an architect’s own minimalist oasis. Designed by Kyra Thomas Architects, the calming suburban home strongly contrasts its previous iteration as a storage warehouse.

Video timeline: 00:00 – The Local Project’s Print Publication 00:10 – Introduction to the Architect’s Own Home 00:49 – Warehouse Conversion 01:23 – The Brief 02:41 – Green Spaces 03:05 – Lighting 03:31 – Materiality 04:15 – The Architect’s Favourite Room 04:43 – The Finished Project 05:06 – Subscribe to The Local Project’s Print Publication

Located in Sydney, Queens Park House was originally a storage warehouse with brick walls built to the boundary of its site. Converting the commercial property into an architect’s own minimalist oasis required opening up the building and rewriting its internal character.

Structurally, turning the warehouse into an architect’s own minimalist oasis involved removing the pre-existing roof and inserting walls into the interior of the building. The brick boundary walls are retained, enabling a sense of privacy within the suburban setting and paying homage to the history of the building. As an architect’s own minimalist oasis, Queens Park House embraces natural light and fresh air.

Four courtyards punctate the spatial plan, creating green space for different aspects of the house to relate to, as well as facilitating internal lighting and ventilation. Responding to the residential needs of the client, Queens Park House stands as an architect’s own minimalist oasis. Custom and considered, the home testifies to the skill of Kyra Thomas Architects in transforming a commercial space.

Architecture: La Casa Rosa, Randwick, Australia

A modern house designed by Luigi Rosselli Architects, La Casa Rosa is the romantic reimagination of a heritage property. Combining architecture from the late 19th century with contemporary additions, the renovated home forms a considered and contemporary home.

Video timeline: 00:00 – The Local Project Print Publication 00:10 – Introduction to the Modern House 00:58 – Entering the House 01:57 – Maintaining the Existing Home 02:53 – Utilising Fluid Lines 03:25 – The Pool 04:18 – Selecting the House Colour 05:02 – What the Architect is Most Proud Of 05:41 – The Local Project Print Publication Subscription

Settled on an escarpment overlooking the Pacific Ocean, La Casa Rosa is accompanied by many other Victorian buildings. The steep roof of the modern house testifies to its roots, obviously referring to the architecture of its time. In materiality, La Casa Rosa pays homage to its past. Bricks, timber and sandstone reference the palette of the built surrounds, whilst some of the original roof tiles are used to make a tile screen.

To the rear, the tile screen breaks the western sun, but is also used in connected the original and modern roof structures. Entering through the front of the modern house, the small, original rooms are immediately revealed as the children’s bedrooms. The back of the modern house represents the contemporary addition. An open-plan living space encapsulates the kitchen, dining and sitting area, with a staircase that leads to the first floor.

Outdoors, Luigi Rosselli Architects also retains the pre-existing pool, a peanut-shaped feature that complements the landscaping concept. Incorporating the fluid lines that have become synonymous with the work of Luigi Rosselli Architects, La Casa Rosa is undoubtedly a modern house. However, the completed project sees historic architectural elements subtly blended with the latest features, establishing a cohesive dwelling that proudly represents its past.

Tours: Harborview House In Manly Cove, Sydney

Combining old and new, Harbourview House is a modern home that retains elements of its federation-style heritage. Situated in Sydney’s Manly Cove – a location associated with swimming, boating and surfing – Harbourview House is inspired by both its scenic location and residing family.

Timeline: 00:00 – The Feeling of the Timeless and Modern Home 00:27 – Introduction to the Home 00:55 – Collaboration Between the Designers 01:35 – Walking Through the Home 02:49 – Material Choice 03:22 – Juxtaposition Between the Old and New 03:53 – The Kitchen 04:24 – The Master Bedroom and Ensuite 05:08 – Inspiration for the Home

The modern home is designed to express appreciation for natural beauty, reflecting the warm and energetic nature of the clients. Approaching the modern home, the pre-existing, federation-style structure remains as the primary façade whilst the new, minimalist architecture can be seen beyond. Internally, the master suite occupies a heritage element of the home, positioned at the front of the build and benefitting from broad bay windows. Further in, the open-plan lounge and kitchen lead to the landscaped garden. The material palette of Harbourview House makes for a texturally-dense experience that maintains a sense of refinement, aligning with the vision of a modern home. Hand-glazed tiles, honed marble and brass features are purposefully chosen for their aesthetically pleasing and organic natures. In the kitchen, a robust and non-porous surface on the rear bench is complemented by an elegant marble splashback and island. Working within a monochromatic colour palette, Penman Brown Interior Design crafts a modern home that enriches the senses through texture. Interacting with the work of Collins Pennington Architects and landscape by Jamie Durie, the design of Harbourview House embraces the difference between the old home and the new.

Architecture: Water-Themed ‘Zig Zag House’ In Kensington, Australia

Designed by Stukel Architecture in collaboration with AJP Constructions, Zig Zag House makes waves as a contemporary house in an environment dominated by traditional cottages. Named after its distinctively dynamic architecture, the home is a sculptural response to its Kensington site.

Timeline: 00:00 – Introduction to the Contemporary House 00:49 – The Relationship between Architect and Builder 01:14 – The Client Brief 01:48 – The Unique Ceiling Form 02:52 – Building the Roof 03:24 – The Stairs 04:10 – Unique Use of Materials 05:17 – Concrete Finishes 06:13 – The Architects Favourite Part of the House

As a contemporary house, the architecture of the home reflects the movement of water, paying homage to the waterway that cuts through the landscape connecting Centennial Park and Botany Bay. Architecturally, the contemporary house is both impressive and bold. An overhang to the west orientation internally defines the home’s lounge, kitchen and dining spaces whilst a large blade column – inserted into the stairs – provides a solid focal point within a generous open space.

The interior design of Zig Zag House sees typical materials elevated through considered treatment. A seamless quality is inhered in the venetian plaster blade column, while a concrete wall is marked to elegantly resemble a particular grain of timber. The treatment of each material brings to the surface subtle aesthetic qualities, establishing the home as a contemporary house.

Located in the Sydney suburb of Kensington, Zig Zag House introduces 21st century architecture into the urban milieu. Visualised by Stukel Architecture and skilfully executed by AJP Constructions, Zig Zag House stands as a contemporary house that testifies to a successful design collaboration.

Tours: Fairweather House In Sydney, Australia (4K)

Stemming from an inside-out design approach, Fairweather House sees a 1940s Federation-era home reimagined with a modern kitchen. While extending the home, Pohio Adams Architects designs in careful consideration of its heritage and current use.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Home 00:56 – The Client Brief 01:18 – Reinvigorating the Original Home 02:28 – Outside-Inside Planning Approach 03:56 – The Glass Pavilion 04:29 – Landscape Architecture 05:04 – The Heart of the Home 05:35 – Materiality 06:13 – What the Architect is Most Proud Of

Set amongst the equally grand residences of Sydney’s Bellevue Hill, Fairweather House brings together the old and the new through a considered lens. Pohio Adams Architects elevates the interior design and architecture of the Federation-style home with refined, contemporary insertions such as a modern kitchen, creating a sense of stylistic coherence.

Architecturally, Pohio Adams Architects respects the heritage of the building whilst steering the design towards functionality and grandeur. The original front façade is retained, as well as three formal rooms towards the entrance of the property. Throughout the house, alterations are well-considered and benefit the home. The inserted modern kitchen accommodates the homeowners’ love of entertaining, whilst an added glass and steel pavilion offers an externally focused alternative to the original dark structure.

Pohio Adams Architects designs the modern kitchen to be the hero piece of the interior design. Over four metres long, the kitchen feeds into a sense of openness permeating Fairweather House, allowing residents and guests to circulate with ease around the marble island bench. Located in the rear pavilion, the modern kitchen proposes the ideal space for guests to gather, with seating provided for six people.

Focusing on the relationship between inside and out, Pohio Adams Architects crafts a compelling interiority that actively refers to the external landscape. Fairweather House exemplifies the inside-out methodology, with the boundary between the rear spaces and the garden successfully blurred.

Architecture: SRG House In Sydney, Australia (Video)

As an architect’s own home, SRG House by Studio Johnston balances its heritage context with contemporary design aesthetics. Facing the nearby water, the family home retains natural qualities through a strong connection to the surrounding bushland. Despite its inner-city location, the structure has an almost tree house-like quality to it, relating to its waterfront position in subtle and interesting ways.

The original building was dilapidated and had a number of unsympathetic alterations. Being an architect’s own home and after being stripped back, SRG House was reimagined to capture an element of discovery, seen through the materials used and maintained. The house stands as three storeys with an entrance at its middle level. To the left sits the kitchen, and adjacent to this is the dining area with inbuilt furniture.

The house tour then follows the floor plan out to the living space that looks out towards the water. In the original structure, the downstairs space was underutilised and was transformed to become bedrooms and a lounge room overlooking the pool.

Video Timeline: 00:00 – Introduction to the Architect’s Own Home 00:40 – Heritage and History of the Tree House 01:27 – House Design of the Architect’s Own Home 02:10 – Reimagining and Utilising Materials 03:40 – The Aspect of the Tree House 04:23 – The Architect’s Favourite Part of the Home 04:58 – Materials, Products and Furniture Round-Up