Tag Archives: The Local Project Videos

Homes: Anderson Road, Hawthorn, Australia

When an architect designs a home, the idea of balance is keenly considered. Testifying to this notion is Anderson Road, which sees B.E Architecture use custom flooring and landscape architecture to control the impact of a raw material palette.

00:00 – Introduction to the Home 00:41 – Utilising Raw and Natural Materials 01:22 – Strong Features and Elements in the Home 01:57 – Unique Connection of Buildings and Spaces 03:06 – Landscape Architecture 03:32 – Customised, Natural Timber Flooring 04:58 – Low Maintenance Living 05:19 – What the Architect is Most Proud Of 05:39 – What Made by Storey is Most Proud Of

A house tour of the resulting residence reveals a harmonious pairing of brickwork and natural timber. Located in the Melbourne suburb of Hawthorn, Anderson Road embraces the spatial opportunities afforded by its site. Externally, the architect designs a home that is staggered in levels; a series of buildings, separated by surprising pockets of landscape architecture. To the rear of the property, an expanse of greenery leads to the swimming pool. Internally, the architect designs a home with a dynamic spatial arrangement. Whilst the soaring ceiling of the living room interacts with the compressed hallway space, a statement ribbon staircase flows smoothly into an open kitchen that is centred on a concrete island bench. Responding to the brickwork of the house, timber flooring by Made by Storey softens the material character of the dwelling. When an architect designs a home, Made by Storey is on-hand to provide bespoke flooring solutions that embrace the desire for customisation. Selected in the warming colour of Sesame, the flooring of Anderson Road is comprised of narrow boards, with each echoing the profile of the brickwork. Pushing the boundaries of residential interior design, the architect designs a home that serves as a lesson in materiality. By balancing the impactful brickwork with timber flooring, B.E Architecture creates a sense of harmony within a dynamic and custom-made project.

Modern Architecture: 10 Apartment Home ‘Fenwick’, Kew, Melbourne, Australia

Uniting the gestures of interior design, architecture and landscape, Fenwick embodies a coherent vision of modern apartment homes. Developed by ANGLE in collaboration with Edition Office and Flack Studio, the building uses an evolving connection to context to answer an open design brief.

00:00 – Introduction to the Modern Apartment Homes 00:42 – The Client Brief 01:29 – Finding Inspiration for the Apartment’s Design 02:18 – The Kitchen Island Bench 02:35 – Durable Material Selection 03:10 – Hero Spaces 03:30 – Landscape Architecture 04:42 – Connection to Country

Situated on the banks of Yarra River in the Melbourne suburb of Kew, Fenwick straddles environments of dense forest and heritage buildings. As a unique by-product of its location – wherein nothing can be built in front of the home – the ten modern apartment homes have access to immersive, panoramic views that capture both the wilderness and city.

The exterior of Fenwick purposefully interacts with the natural surrounds. Conceived as a broken mass, the modern apartment homes are divided amongst three distinct pavilions that allow for view corridors between parts, extending across the gardens to the landscaped scenes beyond. Presenting Fenwick as an extension of the environment, Eckersley Garden Architecture designs a landscape reminiscent of the neighbouring greenery.

Lying beyond the modern apartment homes are layers of native shrubs, grasses and lower ground covers that change in accordance with the seasons, continuing to establish the development over time. With an interior design that draws the eye towards the outdoors, Fenwick thoroughly embraces its Kew context. By pursuing a connection to nature through interior design, architecture and landscaping, ANGLE ensures that the modern apartment homes effectively echo the language of the surrounds.

Concrete Architecture: The Sandcastle In Point Chevalier, New Zealand

As an architectural house, The Sandcastle by Ponting Fitzgerald Architects champions the creative and structural benefits of concrete. Inspired by a sandcastle and built by Bannan Construction, the sculptural building is firmly established within its coastal context.

00:00 – An Introduction to the Architectural House 00:53 – Creating a Sandcastle 01:19 – Entering the House 02:06 – Building for the Coastal Climate 02:32 – A Unique Use of Concrete 03:37 – Materiality 04:07 – Lighting in the House 04:25 – Unique Qualities of the House 05:00 – What the Builder is Most Proud Of

Built within the inner harbour zone of Point Chevalier, The Sandcastle is situated directly above the shore. Sitting on a bluff of land that resembles a sand dune in constitution, the three-storey concrete home is conceived as an architectural house that naturally extends from the surrounding landscape. A house tour of The Sandcastle evidences its status as an architectural house, with the form of the building representing a playful yet sophisticated interpretation of a sandcastle. Concrete plays an important role in realising the shape of the home, offering endless formal possibilities in its pre-set, liquid state. Ponting Fitzgerald Architects crafts a dynamic materiality that withstands the erosive coastal climate. Although the concrete exterior interacts with the salt, wind and water of the environment – gracefully expressing the passage of time through a weather-beaten appearance – The Sandcastle maintains its structural integrity, establishing itself as an architectural house embedded in the landscape. With the help of Bannan Construction, Ponting Fitzgerald Architects creates an architectural house that is both rugged in nature and refined in form and concept. The Sandcastle stands as an enduring aspect of the coast; a solid piece of architecture, made in recognition of place.

Architecture: Flinders Residence – A Modern Cabin Design In Australia

Flinders Residence is a modern cabin mansion imbued with the romantic character of a farm-style home. Created by Abe McCarthy Architects with an interior crafted by AV-ID, the coastal building combines minimalism and luxury to benefit a growing family.

Timeline: 00:00 – Introduction to The Modern Cabin Mansion 00:46 – The Reveal 02:09 – Collaboration Between Architect and Interior Designer 02:47 – Use of Materials 03:27 – Contrast Between Light and Dark 04:10 – Design and Detail 04:44 – Materials, Products and Furniture Round-Up 06:18 – What the Interior Designer is Most Proud Of

Aptly removed from the city workings of nearby Melbourne, Flinders Residence sits in its namesake town as a modern cabin mansion. The building is first revealed at the end of a long driveway, standing as three interconnected pavilions nestled within the landscape. Located at the entry point of the home is an architecturally framed view of the horizon, whilst a sense of volume created by the barn-style framework contributes to the dramatic experience of the internal envelope of the modern cabin mansion.

The interior design of the modern cabin mansion intertwines the aesthetic preferences of both homeowners. A minimalist scheme of contrasting light and dark tones is complemented by luxurious materials and finishes, including Brazilian granite, marble, brass and bronze.

The use of timber pays homage to both clients’ involvement in the timber industry. Inspired by European and American homesteads, Flinders Residence stands as a refined and modern cabin mansion. Using a sophisticated and restrained materiality, the design successfully captures the romantic appeal of a farm-style home whilst adding a luxurious touch.

Architecture: Water-Themed ‘Zig Zag House’ In Kensington, Australia

Designed by Stukel Architecture in collaboration with AJP Constructions, Zig Zag House makes waves as a contemporary house in an environment dominated by traditional cottages. Named after its distinctively dynamic architecture, the home is a sculptural response to its Kensington site.

Timeline: 00:00 – Introduction to the Contemporary House 00:49 – The Relationship between Architect and Builder 01:14 – The Client Brief 01:48 – The Unique Ceiling Form 02:52 – Building the Roof 03:24 – The Stairs 04:10 – Unique Use of Materials 05:17 – Concrete Finishes 06:13 – The Architects Favourite Part of the House

As a contemporary house, the architecture of the home reflects the movement of water, paying homage to the waterway that cuts through the landscape connecting Centennial Park and Botany Bay. Architecturally, the contemporary house is both impressive and bold. An overhang to the west orientation internally defines the home’s lounge, kitchen and dining spaces whilst a large blade column – inserted into the stairs – provides a solid focal point within a generous open space.

The interior design of Zig Zag House sees typical materials elevated through considered treatment. A seamless quality is inhered in the venetian plaster blade column, while a concrete wall is marked to elegantly resemble a particular grain of timber. The treatment of each material brings to the surface subtle aesthetic qualities, establishing the home as a contemporary house.

Located in the Sydney suburb of Kensington, Zig Zag House introduces 21st century architecture into the urban milieu. Visualised by Stukel Architecture and skilfully executed by AJP Constructions, Zig Zag House stands as a contemporary house that testifies to a successful design collaboration.

Tours: Caspers House On Paku Hill, New Zealand

A house of contrast, Caspers House is an interior designer’s own home. Crafted by Dessein Parke in collaboration with Glamuzina Architects, the residence represents the playful exploration of space and colour. The relationship between the home and its unique location may be the first indication that Caspers House is an interior designer’s own home.

Timeline: 00:00 – Introduction to an Interior Designer’s Own Home 00:51 – Orientation of the Home 01:31 – Interior Designer’s Own Home 02:04 – Unique Wall Colour 02:25 – Utilisinig Natural Light 02:45 – Split Level Design 03:31 – Features of the Home 04:21 – The Interior Designer’s Favourite Part of the Home 04:39 – The Architect’s Favourite Part of the Home 04:55 – Success of the Project

Settled on Paku Hill, an old volcano at the edge of Tairua, Caspers House relates to its setting through its boldly designed architecture. Comprised of subtle, corrugated fiberglass and sporting a triangular structure, the unconventional façade of the home references the special nature of the landscape. As an interior designer’s own home, Caspers House expresses an adventurous design approach, distinguishing it from typical New Zealand dwellings and paying homage to its unusual volcano location.

In contrast to the stark white interiors of other homes, the design of Caspers House champions a dark, muted palette that calms the senses. Testifying to its status as an interior designer’s own home, Caspars House maximises the spatial opportunities afforded by its unique architecture. Open-plan elements are contrasted with split levels, establishing the spatial flow of the home and allowing for moments of privacy within communally inhabited spaces.

The ideal match for its volcano setting, Caspers House is imbued with a sense of character. Intelligently designed and thoroughly executed, the residence exemplifies an interior designer’s own home.

Home Tour: A Single-Story ‘Reimagined’ In Australia

Evelyn is an Australian inspired house designed with a family-first philosophy. Crafted by Myers Ellyett Architects, the single-level home stands as the respectful reimagination of a 1911 cottage.

Timeline: 00:00 – Introduction to the Australian Inspired House 00:51 – Entering the House 01:30 – Responding to the Environment 02:05 – Creating an Inner-City Retreat 02:44 – Joinery and Lighting in the House 03:37 – Features of the House 04:20 – The Arch Motif 04:54 – Making the Backyard the Centrepiece 05:56 – Designing for Lifestyle

Situated in the Brisbane suburb of Paddington, Evelyn offers a tranquil retreat from the hectic nature of inner-city living. Originally a 1911 cottage, the Australian inspired house pays homage to its history with features such as timber materiality and additional gable roofs, which nod towards design methods of the past. As an Australian inspired house, Evelyn engages with the surrounding natural environment.

Glassless shutters catch the breeze as it brushes the side of the house whilst sliding panels in the bedrooms open the home to the external greenery. A house tour of the property reveals the home to be organised around a central lawn where children can play, speaking to the importance of family life as stipulated in the design brief. Raising the standard of a successful Australian inspired house, the interior design of Evelyn also draws upon the colours of the outdoors.

Green terrazzo is used in the bathrooms, wrapping the spaces to create the impression of being immersed in the garden. Throughout the house, simple materials and colours are employed to establish a sense of serenity. Designed to reflect the clients’ lifestyle, Myers Ellyett Architect creates an Australian inspired house that has family life and relaxation at its core. In both interior design and architecture, Evelyn stays true to the vision of family life that was initially shared by both architects and clients.

Townhome Tours: Azura Aspendale, Australia (4K)

Developed by Lowe Living in collaboration with Chamberlain Architects and GOLDEN, Azura Aspendale showcases the very best of beachside living. A house tour of an exemplar modern apartment proves the property to be a well-considered complex, seeing each resident have direct access to the nearby ocean.

Chapters: 00:00 – Introduction to the Modern Apartment 00:43 – Meeting the Brief 01:45 – Beach Access 02:07 – Designing for the Landscape 03:00 – Sustainable Design Features 03:45 – Apartment Living Features 04:24 – Indoor-Outdoor Living 04:55 – Executing a Strong Idea 05:19 – What the Architect is Most Proud Of

Sitting on a slither of land between the beach and the railway in Aspendale, the modern apartment is one of 19 within the complex, which is complemented by eight townhouses. Behind the apartment is a designed landscape that uses walkways to directly connect residents to the beachfront, with the walkways leading to a purposeful cut in the front of the building.

Presenting as a singular form, the external architecture of Azura Aspendale picks up on the vast horizon that the modern apartment faces. The rectilinear structure of the building succeeds in light of its modest presence; as opposed to visually dominating the natural landscape, the development presents as architecturally timeless and in harmony with its context.

The interior design of Azura Aspendale follows from the surrounding landscape. Natural materials such as chalky limestone and textured granite subtly refer to the outdoors whilst testifying to the significance of material longevity. Windows to the front and back of each modern apartment complete the airy, externally focused interior design.

Standing as a highly admirable collection of residences, Azura Aspendale is a gem in the Lowe Living property portfolio. From its materiality to its well-developed connection to the outdoors, each modern apartment provides an elegant means of experiencing beachside living.

Tours: The ‘J&J Residence’ – Modern, Energy Efficient In Chandler, Australia

Refined and energy-efficient, J&J Residence is a modern house crafted by Hogg & Lamb. Using rammed earth as its hero material, the architectural design practice creates an aesthetically pleasing home that works harder for the environment than it may first appear.

Timeline: 00:00 – Introduction to the Modern Home 00:31 – Entering the Home 01:20 – The Rammed Earth Wall 02:24 – Building a Sustainable Home 02:47 – Sustainable Design Features 03:18 – The Unexpected Quality of Rammed Earth 03:44 – Materials Used 04:23 – What the Architect is Most Proud Of

J&J Residence is located in the Brisbane suburb of Chandler – an evolving suburb with a growing number of large-scale residences. Externally, Hogg & Lamb breaks up the visual solidity of the modern house with sections of glazing across the home’s two floors – the resulting façade evokes the image of stone fingers rising from the eroded hillside. Entering the modern house, residents find that the low front doorway precedes an impressive double-height entry space.

By purposefully juxtaposing the scale of the doorway and entry space, Hogg & Lamb creates a sense of experiential release so that the internal architecture of the home can be appreciated with a sense of relaxation. The architecture and interior design of J&J Residence is largely influenced by the use of rammed earth walls.

Alongside travertine, spotted gum and Viridian EnergyTech grey glass, the textural material of rammed earth establishes a raw, natural and calming material palette. The material is also integral to the energy efficiency of the modern house, featuring high thermal mass that keeps the house warm in winter and cool in summer. J&J Residence represents a triumphant first project for Hogg & Lamb. A modern house of style and sustainability, the residence demonstrates the versatility of its material palette.

Tours: Fairweather House In Sydney, Australia (4K)

Stemming from an inside-out design approach, Fairweather House sees a 1940s Federation-era home reimagined with a modern kitchen. While extending the home, Pohio Adams Architects designs in careful consideration of its heritage and current use.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Home 00:56 – The Client Brief 01:18 – Reinvigorating the Original Home 02:28 – Outside-Inside Planning Approach 03:56 – The Glass Pavilion 04:29 – Landscape Architecture 05:04 – The Heart of the Home 05:35 – Materiality 06:13 – What the Architect is Most Proud Of

Set amongst the equally grand residences of Sydney’s Bellevue Hill, Fairweather House brings together the old and the new through a considered lens. Pohio Adams Architects elevates the interior design and architecture of the Federation-style home with refined, contemporary insertions such as a modern kitchen, creating a sense of stylistic coherence.

Architecturally, Pohio Adams Architects respects the heritage of the building whilst steering the design towards functionality and grandeur. The original front façade is retained, as well as three formal rooms towards the entrance of the property. Throughout the house, alterations are well-considered and benefit the home. The inserted modern kitchen accommodates the homeowners’ love of entertaining, whilst an added glass and steel pavilion offers an externally focused alternative to the original dark structure.

Pohio Adams Architects designs the modern kitchen to be the hero piece of the interior design. Over four metres long, the kitchen feeds into a sense of openness permeating Fairweather House, allowing residents and guests to circulate with ease around the marble island bench. Located in the rear pavilion, the modern kitchen proposes the ideal space for guests to gather, with seating provided for six people.

Focusing on the relationship between inside and out, Pohio Adams Architects crafts a compelling interiority that actively refers to the external landscape. Fairweather House exemplifies the inside-out methodology, with the boundary between the rear spaces and the garden successfully blurred.