Tag Archives: Renovations

Architectural Remodels: North Adelaide House

With calming detail and considered materiality, Williams Burton Leopardi transforms the heritage listed North Adelaide Residence into a modern home. Through the new expansions, different moods are evoked from room to room, seeing the modern home uplifted into a refined contemporary context.

Video timeline: 00:00 – Subscribe to The Local Projects Print Publication 00:13 – Introduction to North Adelaide Residence 00:38 – Single Fronted Cottages 01:07 – Bringing Grandness into A Workers Cottage 01:38 – Working with An Unusual Brief 02:13 – Creating Different Moods Throughout The Home 02:46 – The Separation of Old and New 03:17 – The Impact of A Narrow Site 04:00 – The Handmade Aspect to A Heritage Home 04:33 – The Materials Palette 05:18 – Subtle but Beautiful Details 06:02 – The Architects Favourite Aspects of The Home 06:49 – The Local Projects Print Publication

The infusion of muted natural light demarks the old from the new whilst material choices reference the original worker’s cottage. Inspired by a desire for simplicity and quality detail, the redesign of the modern home mirrors the original fabric of the residence. The choice to remove the third bedroom allows for an extra living area, whilst elongating the structure into the garden ensures the home aligns with the lifestyle of its occupants. The residence provides a visual experience with increased access to sunlight through integrated skylights and the introduction of natural materials.

The use of oak wood references the heritage sandstone exterior and grounds the modern home. Further echoing the outdoors is joinery toned to match the washed oak flooring and the Turco Argento limestone kitchen benchtops. By establishing an indoor-outdoor connection, a natural flow between the garden and the modern home is seamlessly achieved. Through folded doors and a large picture window, the inviting garden helps to enhance the liveability of North Adelaide Residence – where an intentional quality resonates through each material choice.

Home Renovations: May House, Malvern, Australia

When an architect designs a house with consideration and care, dwellings such as May House emerge. Taking a playful approach to colour and materiality, Neil Architecture reimagines a 1980s home as a relaxed, modern family residence.

Video timeline: 00:00 – The Local Project’s Print Publication 00:10 – Introduction to the House 00:45 – Complementary Design 01:01 – Exterior Renovations 02:03 – 1980s Materiality 03:12 – Landscape Architecture 04:09 – A House Made for Entertaining 04:42 – Timeliness Rejuvenation 05:17 – Subscribe to The Local Project’s Print Publication

When an architect designs a house, the design brief can often stipulate a complete renovation. However, Neil Architecture recognised the value of the original 1980s construction – settled into the leafy suburb of Malvern – and decided instead to complement the home with architectural additions.

To maintain the strong and simple form of the original structure, Neil Architecture covers the pre-existing truss with a perforated screen. Off-form concrete is used to create the carport, whilst a roughcast concrete render is applied to the fence – in doing so, the architect designs a house that interacts with the local built environment. As an architect designs a house, the intent can be expressed through the finer details of the scheme.

In May House, rusty red and green tones appear in the material palette, paying homage to the colours present in 1980s interior design. May House sees a 1980s residence both celebrated and reimagined, embraced and rejuvenated. Managing the external architecture and interior detail, the architect designs a house that is imbued with a sense of warmth and continuity; a house for the future that is inspired by the past.

Home Renovations: 18th C. Colonial In Longmeadow, Massachusetts (Video)

Today on Architectural Digest we visit Longmeadow, Massachusetts to tour a colonial-era home with a ton of potential but needing lots of work. Contractor Nick Schiffer from NS Builders takes us through this 18th century relic room by room – laying out the possibilities for restoring the historic flourishes while bringing the property into the present day.

Colorado Views: Newly Renovated ‘Pikes Peak Cog Railway’ – Manitou Springs

For 130 years, visitors have made the trip to the top of Pikes Peak in Colorado on a train that’s one-of-a-kind. Now, after being closed for more than three years and undergoing a $100 million renovation, it’s once again bringing travelers on a breathtaking journey. Nancy Chen has the details.

The Broadmoor Pikes Peak Cog Railway is a Strub rack system cog railway with 4 ft 8+1⁄2 in standard gauge track in Colorado, United States, climbing the well-known mountain Pikes Peak. The base station is in Manitou Springs, Colorado, near Colorado Springs.

Views: ‘Waldorf Astoria – Rebirth Of Art Deco’

“The history of the Waldorf Astoria is the history of New York City,” says Andrew Miller, CEO of Dajia U.S., the owner and developer of the building. “We have embraced a profound responsibility as the stewards of the Waldorf Astoria’s heritage, taking great care to restore the building to its 1931 opulence. The Waldorf has a special place in the hearts of people across the globe.”

March 29, 2021

The legendary Waldorf Astoria New York Hotel opened its Art Deco doors to Park Avenue in 1931 and has played host to every U.S. president from Herbert Hoover to Barack Obama, world leaders such as Queen Elizabeth II and Emperor Hirohito, famous celebrities such as Frank Sinatra and Angelina Jolie, and foreign dignitaries including the Duke and Duchess of Windsor as well as Winston Churchill.

At the ripe old age of 90, like many an aging beauty, it was decided that it was time for some cosmetic surgery. In fact, it was probably the most expensive facelift in New York history. But before reconstructive surgery took place, the grand dame had some preliminary work done.

Read full article

The Arts: ‘Louvre Museum’ In Paris Revives As Visitors Drop 72% In 2020 (Video)

After six months of cumulative closure since the beginning of the health crisis and only a reopening for a few short months between two confinements this summer, the #Louvre​ lost 72% of attendance by 2020. But despite the absence of visitors, the heart of the museum has not completely stopped beating. The Louvre is even taking advantage of this period to carry out #renovations​.