Design: St. Vincent Place In Albert Park, Australia

The Local Project – Following three years of curation, St Vincent’s Place emerges as an award winning home, peppered with art and designed to promote conversation. Crafted by B.E Architecture, the restoration project employs expressive pieces with consistency, enabling the building to be navigated with ease.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Award Winning Home 00:21 – A Restoration Project 3 Years in The Making 00:58 – Building Aspects From the Ground Up 01:31 – Compatibility Within the Home 01:46 – A Walkthrough of the Historic Section of the Home 02:03 – The Modern Section of the Home 02:18 – Reinterpretations of the Historic Aspects 02:46 – Encouraging Conversation Through Building and Design 03:36 – A Range of Surprising Features 04:45 – Peaceful Curation and Arrangement 05:09 – A Journey With the Client

Originally owned by a convent, St Vincent’s Place is comprised of three buildings set side-by-side, situated in the Melbourne precinct of Albert Park. The heritage façade – the only historical element that could be retained in the award winning home – represents a significant contribution to the architecture of the area, presenting a combination of stone and delicate black metalwork. Traversing two design styles in a singular project, B.E Architecture dedicates the front of the home to heritage recreation whilst providing a modern extension.

The front of the award winning home captures a formal entrance and living room and upstairs, a master bedroom and dressing room. A studious approach to restorative design is reflected in the treatment of cornices, skirtings and architraves, as well as doorjambs, doors and flooring. In contrast, the back of the building captures a contemporary interior design including a downstairs pool, onsen and steam room, elevated with tiling and considered lighting.

Several features of St Vincent’s Place indicate the designer’s penchant for aesthetic flair. Inspired by pioneering artist Sigmar Polke, sliced agate doors filter natural light with an array of neutral tones. In addition, a large text piece reading ‘Heaven is a Place Where Nothing Ever Happens’ sparks curiosity from its reference, size and impressive incorporation into the award winning home.

“You do feel the magic of how these elements come together here,” says Broderick Ely, Design Director at B.E Architecture. “We curate, we arrange and manipulate these items so it sits very quietly.” Using the even application of decorative elements, B.E Architecture establishes a coherent and award winning home. St Vincent’s Place is structured to gently guide occupants towards its many hidden gems, enabling the mind to wander in unison with the body.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s