Architecture Tour: Grove House In Sydney, Australia

The Local Project = Located in Sydney’s east, Grove House is a garden home that possesses a sense of community through its connection to the shared grove between the surrounding heritage houses. Supplying architecture and interior design, Clayton Orszaczky delivers a family home that wraps around its occupants like a cocoon.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Inner-City Garden Home 00:27 – The Architects 00:47 – Preservation of the Heritage Aspects of the Home 01:02 – A Walkthrough of Grove House 01:44 – The Clients 02:09 – Connecting to the Garden 02:27 – The Grove, A Community Garden 02:54 – The Landscape Designers 03:06 – A Contrast Between Old and New 03:34 – The Use of Concrete 04:06 – The Key Relationship Between Form and Lighting 04:30 – The Architects Favourite Moments

As the house tour begins, the desire to keep the original fabric of the house – while sensitively connecting to the new additions – can be seen through each design choice of the garden home. Inside, a careful consideration of materials and space has been infused from the original formal rooms to the dining and family living room and into the extensions.

However, it is the original timber staircase greeting guests from the entrance that establishes a graceful connection between the original home and new additions. Directly responding to the clients’ desire to connect to the gardens and grove beyond, Clayton Orszaczky encourages the new additions of the garden home to directly respond with the original fabric. A core aspect of the home, the kitchen and dining space connects to the gardens through large glass doors and windows which directly draw in both northern and eastern light.

A further dialogue between the existing home and the new was addressed by specifically choosing to emphasise the contrast of eras through the use of off-form concrete, steel windows, timber veneer, black porcelain and modern furniture. Collaborating with Tanya Wood Landscape Architect on the ground level and roof garden design, Grove House establishes a renewed connection between home and garden. Looking at the garden home from the grove, it can be seen that the soft form of the exterior contributes to the grove and the shared community space.

Continuing the house tour from the back fence to the shared grove, an immediate connection with the landscape, surrounding greenery and neighbours can be experienced. Throughout the house tour, the transition between the existing and new areas of the garden home are seen through the proportional ratios. Specifically choosing to speak to this dialogue between old and new additions, Clayton Orszaczky has used concrete for mass – similarly to how masonry was used in the original home.

Additionally, continued references to the terrace house form is seen within the new additions and the renewed relationship between light and form further contributes to the connection within the home and to the garden and grove.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s