Melbourne Architecture: Tour of Hawthorn House

The Local Project (December 16, 2022) – Inside one of Melbourne’s most modern architectural homes, the house tour of Hawthorn House showcases Edition Office’s timeless design. Working with Flux Construction, Edition Office plays with light and shadow to reveal the form and characteristics of the home.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Most Brilliant Architectural Home 00:26 – Playing with Light and Shadow 00:44 – Creating a Family Home 01:47 – Filtering Through the Concrete Shroud 02:00 – Views From Each Living Space 02:24 – The Original Brief 02:59 – A Quick but Complex Build 04:14 – Emulating A Sanctuary with Other Worldly Vibes 04:30 – The Skin of the Building 04:46 – A Balancing Act with The Materials 05:05 – Returning to the Project 05:26 – Proud Moments

Over an 18-month building process, Flux Construction and Edition Office have created a house unlike other modern architectural homes. First seen from the outside, Hawthorn House appears as a monolithic structure yet, on the inside, the family home becomes a private sanctuary for its owners. Similar to other modern architectural homes, Hawthorn House suffered from lack of privacy in its suburban location.

To respond to this need, Edition Office has pushed the skin of the building out from the glass line, which allows for both privacy and the softening of light. Upstairs has been provided more privacy through light volumes, a structural choice between the buildings form and glass line that open up to the sky. Furthermore, the light volumes also provide advantageous views and the experience of seeing the seasons as they change.

Employing unique interior design choices that allow for ease of living, the architect and interior designer have configured downstairs as one singular platform. Offering different experiences, each living area has a differing focus. From the front pavilion, the homing in on the northern light and established lemon gum tree offers the owners a space to connect with their surrounds. Experienced in the more intimate rear pavilion, an inward focus of the home brings a soft and warming essence to the interior. Celebrating the structural form of modern architectural homes, Edition Office and Flux Construction operated with a concise approach when completing the house.

Through the connection of materials, the home is a celebration of concrete, timber and glass, which is observed immediately from the exterior shell. Equally as important as the home, the evolving landscape offers a place of cognitive restoration. With a mixed use of exotic species and natives, the green life helps to provide a comforting space that will continue to grow in place. Over the modern architectural home’s form, Edition Office has provided its clients with complete privacy through a humble material palette and lush landscaping.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s