Australian Architecture: ‘Jan Juc Studio’ Home Tour

Sitting underneath the eucalyptus trees, a slice of paradise awaits. As an architect’s own home, Jan Juc Studio creates a subtle ease between home and work life, whilst also establishing a humble presence within the surrounding landscape.

Video timeline: 00:00 – Roborock’s S7MaxV Ultra 00:15 – Introduction to Jan Juc Studio 00:41 – The Redevelopment of Jan Juc 01:08 – The Exterior vs. The Interior 01:36 – Creating Openness Through Doors 01:57 – Maximising What’s Available 02:23 – Multifunctional Screens 03:02 – The Materiality of The House 03:51 – Designing on The Move 04:10 – Surveying The Landscape 04:47 – Sun Filtration 05:14 – Architectural Clarity and A Humble Presence 05:52 – Roborock’s S7MaxV Ultra

Eldridge Anderson Architects draws inspiration from the architectural design they saw while travelling through Japan and incorporate nods to the built proportions, finishes and materials they experienced. In establishing an architect’s own home, Eldridge Anderson Architects creates architectural clarity by maximising what already existed.

Surrounding the façade of the home with wide timber screens made of pre-aged wood enables an indoor-outdoor connection. Able to adjust to the changing weather and seasons, the sliding timber screens and opening doors offer a range of different lighting configurations throughout the day.

When opened, the diffusing of light through the bedrooms creates a relaxed start to the day and, by afternoon, the warm golden glow reflects off the blackbutt flooring throughout, creating a gilded living space. Complementing the interior of an architect’s own home, the recycled blackbutt is used for doors and floors which harmonise with the timber façade and the eucalyptus trees surrounding the exterior. Eldridge Anderson Architects engages with an open plan living that allows for an architect’s own home to flow from room to room while optimizing upon liveable space throughout the home.

Encouraging a journey through light diffused halls, Eldridge Anderson’s design emphasises the idea of open plan living with rear doors that slide open to the backdrop of vegetation and landscape of Jan Juc Studio. As the sun dances through the coastal home, timber and humble material choices combine to establish a composed presence.

Striving for architectural clarity, Eldridge Anderson Architects’ Jan Juc Studio presents a refined execution of ideas that were inspired by travelling through Japan, materials that help interchange moods throughout the day and the connection of an architect’s own home to the surrounding landscape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s