Architectural Tours: Malvern House – 100-Year Old ‘Modern’ In Australia

Malvern House sees Lande Architects convert a one-hundred-year-old house into a modern home with a minimal addition. Traditionally, when architects convert a one-hundred-year-old house into a refreshed dwelling, they take care to preserve the heritage features of the property – Malvern House was no different.

Video Timeline: 00:00 – Blueland 00:09 – Introduction to the 100 Year Old House 00:45 – Modernising a Weatherboard Victorian Cottage 01:23 – The Client Brief 02:08 – Green Motif Throughout the House 03:30 – Utilising Natural Light 04:10 – Outdoor Areas 04:25 – Working Together with the Clients 04:58 – Blueland Home Cleaning Products 06:24 – Final Look at the Converted House

Lande Architects retains the original, decorative front of the Victorian weatherboard cottage, maintaining a connection to the defining architecture of the location. Lande Architects reconfigures the extension of Malvern House – located to the rear of the structure and comprising of the kitchen, living and dining spaces – to propose a larger footprint. Seven internal courtyards are added in adherence to the brief, which stipulated that the pockets of green space should feature within the interior design.

Softly defined by functional glazing, the courtyards form an important part of the overall scheme as Lande Architects convert a one-hundred-year-old house into a modern home. The design of Malvern House champions efficiency. Lande Architects insulates the home with double brick walls and a large concrete slab positioned to the north orientation, with the slab absorbing heat during the day and radiating the heat back into the house overnight.

Cross-flow ventilation is provided via the seven courtyards. Such mastery over the internal environment of Malvern House sees Lande Architects convert a one-hundred-year-old house into a home that can meet 21st century standards of liveability. Whilst the heritage front of Malvern House remains purposefully untouched, the rear extension is changed for the better. Lande Architects converts a one-hundred-year-old-house into a residence with a rich and evolving narrative.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s