Minimalist Design: ‘House K’ In Fairfield, Australia

The Local Project – Increasing the efficiency of an existing residence, Kart Projects crafts K House, a minimalist home with a considered spatial plan. A house tour of the residence reveals a dwelling strongly connected to its external garden space, speaking to the virtues of mindful design.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Minimalist Home 00:30 – The Brief 01:05 – Minimising the Impact on the Garden 01:29 – The Original House 01:45 – A Reference to the Extension 02:04 – A Walkthrough of the Home 02:58 – The Ceiling Registered Floorplan 03:32 – Extending the Spatial Strategies to the Garden 03:59 – The Extension 04:16 – The Material Palette 05:26 – The Perks of Designing Every Aspect

Located in the Melbourne suburb of Fairfield, House K possesses a similar architectural history to the neighbouring builds. A weatherboard residence, the existing home was slightly worn and featured a small extension that was almost unusable. The original brief requested the existing house be reinterpreted as a minimalist home with a new extension added to allow for an altered internal layout. However, the condition of the essential architecture of the house meant that a more substantial renovation was required.

The resulting minimalist home retains much of the original garden space and effortlessly connects the landscape to the interior. Though repainted, the minimalist home retains its original weatherboard façade. Only the addition of a red fence outside the building offers a clue to the renovation work that lies beyond. A house tour of the home begins with a corridor intentionally kept dark in order to showcase the artwork purchased by the client. Compressing down into a steel transition space, the corridor leads to a large pivot door.

A nearby study and library space represents the last portion of the original house. The extension space is defined by a large storage volume and day bed, which together establish different zones, including the living room and dining area. Reinforcing the spatial plan, a coffered ceiling gently delineates the areas below. Extending the spatial strategies of the interior into the garden, Kart Projects creates a series of social amenities. The pool sits elevated on one side – in proximity to an outdoor dining area – whilst the space behind is detailed by a small deck and lawn which maximise the functionality of the landscape. Turning to face the exterior of the minimalist home, occupants will see a red-painted façade exclusive to the rear of the building. In materiality, House K reflects a taste for minimalism.

The material palette is stripped back, consisting primarily of timber-lined features sitting below the coffered ceiling. In the kitchen, the visual impact of a black kitchen island and bench is contained by means of elevation, so that the amenities appear to float in place. In addition, the interior design of the home is uplifted by the inclusion of multiple skylights. Exerting influence over all aspects of the project – including the architecture, interior design and garden landscaping – Kart Projects establishes a cohesive and contemporary home. House K embodies the thorough execution of a singular design concept, expressing the importance of effective spatial planning during renovation projects.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s