Tag Archives: NSW Australia

Design: Laneway Glass House In NSW Australia

Pointing towards the future of urban living, Laneway Glass House is an extended terrace house and a designer’s own inner-city home. Collaborating with Brad Swartz Architects, Henry Wilson reconfigures the spatial plan of an existing residence, establishing an exemplar contemporary space.

Video timeline: 00:00 – Introduction to Laneway Glass House 00:21 – The Architect and The Home Owner 00:47 – An Inner-City Location 01:25 – A Rear Lane Addition 01:43 – The Original Brief 02:21 – Flipping The Typical Terrace House 02:56 – The Creation of An Efficient Floor Plan 03:20 – The Spiral Staircase 03:56 – Utilising Materials In Unique Ways 04:20 – The Kitchen 05:01 – Taking Inspiration from Maison de Verre 06:00 – The Architect and The Home Owner’s Favourite Aspects

Settled onto a Darlinghurst laneway branching off Oxford Street, Laneway Glass House is a designer’s own inner-city home that aligns with its built context; a compact terrace house set among others of its kind. Organically brought together, Henry Wilson and Brad Swartz Architects quickly acknowledged the opportunity to build on the site, creating a rear lane addition that would serve as a prototype for similar developments in the future.

Materials are uniquely applied to the residence, suggesting the individual character of the project. In contrast to regular dwellings, this is a designer’s own inner-city home that sees materials used to articulate natural forms and subvert expectations for a compact space. In the kitchen, travertine is employed in a standard size without grout lines, enabling a broad, sophisticated and slab-like presentation. A designer’s own inner-city home, the contemporary kitchen is a room of cleans lines and volumes.

A commercial-like, monolithic space, the kitchen features stainless steel and presents as a formation of blocks slotted together to create a cohesive whole. Fisher & Paykel’s products are easily incorporated into the space – the Integrated Refrigerator seamlessly blends into the joinery and the Minimal Oven and Induction Hob complement the kitchen’s sleek aesthetic.

Paying homage to the Maison de Verre in Paris, glass blocks are employed to reflect and refract natural light whilst maintaining the private interior of a designer’s own inner-city home. Integrated into the façade, the blocks present Laneway Glass House as a shining jewel, sitting upon an otherwise mundane road.