Tag Archives: Home Studios

Home Tours: The ‘Dolphin Sands Studio’ In Tasmania

The Local Project – At the end of an undulating path is Dolphin Sands Studio, a small cabin that floats atop the dunes and looks out to The Hazards mountain range and the Peninsula beyond. From the open deck of the cabin, the doors open up to the main living spaces of the studio cabin.

Video timeline: 00:00 – Introduction to the Tiny Cabin on a Hidden Beach 00:31 – The Location of Dolphin Sands 00:45 – A Walkthrough and Around the Cabin 01:04 – The Spacial Components 01:24 – Conceived as a View Finder 01:59 – Utilising as Few Materials as Possible 02:20 – Room for Two 02:48 – Providing Protection 03:05 – The Triangular Form 03:28 – The Architects Proud Moments

Consisting of a kitchen, living space and bedroom – with an adjacent bathroom – the cabin home holds everything the occupants need in one space. Located on a hidden beach in Tasmania, Australia, Dolphin Sands Studio by Matt Williams Architects has been conceived as a viewfinder – giving the occupants unmatched views across the bay. Completing the architecture and interior design, the architect worked alongside the builder to consider how the triangular form of the remote cabin could embrace its surroundings.

This was done by employing a large south-southeast facing window and using as few materials as possible to create a calm space for the occupants. Built on an exposed site, Dolphin Bay Studio embraces its surroundings by inserting itself as one with the landscape. Conceived as a solid tent, the cabin home allows for protection from the elements while maintaining an immediacy with the landscape.

Employing sustainable materials, Matt Williams Architects establishes that the materials work in tune with the weather while not taking away from the experience of living in the unique beach cabin. Capturing the golden sunrise every morning, the position of the cabin home allows the occupants to completely embrace the spectacular views and become one with the community. Though Dolphin Sands Studio is small in scale, the location and proximity to the bay brings external space for the occupants to enjoy.

With a desire to reduce the impact on the terrain, as well as flora and fauna, the architect and builder created a minimally impactful home that inserts itself into the bay. Also offering an escape from the worries of everyday life and the bustling cityscape, the cabin is a uniquely designed home that considers more than its occupants. With an offer of serenity, sustainability and waterside living, Dolphin Bay Studio pushes towards what is possible when designing and living sustainably.

Top Restorations: Church To Stunning Home-Studio In Basque Spain (Video)

When Tas Careaga first saw his 16th-century church it was advertised for sale as a “land plot with build-in ruins”. Abandoned for decades – the town has 6 other churches for a population of 2000 – it was being sold by the local bishopric for very little, but the new owner was required to rebuild it.

Careaga and friends spent 3 months just clearing the structure of debris before starting work to turn the relic into a home. With help from his architect friend Carlos Garmendia, Careaga preserved the open-feeling of the space by adding only one wall (for a bathroom on the 2nd floor). The cupola now houses a very high-ceilinged kitchen with art gallery walls. Most of the church celebrates the 10-meter (30-foot) ceilings created 5 centuries ago. In about a quarter of the space,

Careaga built a wooden frame to house two open-air floors for a 2nd-floor bedroom and 3rd-floor office. Instead of walls or banisters, the first floor relies on just three thin metal cables for the protection of occupants. The home is deeply personal, filled with furniture from Careaga’s family, religious art from his grandmother, and idiosyncrasies like a slackline to cross the thirty-foot-drop between the office and a secret bedroom above the cupola.

Careaga spent 3 years converting the church to his home with mostly his own labor and help from friends. He continues to add new touches, like converting the bell tower into a reading nook and bunk room for guests.

Carlos Garmendia (architect): https://www.garmendiacordero.com/ Tas Careaga’s projects: http://tascareaga.com/ Tas’ Instagram: https://www.instagram.com/tascareaga/ On *faircompanies: https://faircompanies.com/videos/anci…