Architecture Tour: Light Scoop House In Australia

Situated on a site measuring only 6 metres wide, Light Scoop House required a compelling architectural response. As is necessary when an architect designs a narrow home, Molecule Studio enables function in a compact space, crafting a serene residence well-suited to the lifestyle of the client. Understandably, when an architect designs a narrow home, access to natural sunlight is given high priority.

00:00 – The Local Project Print Publication 00:18 – Introduction to a Narrow Home That is Only 6 Meters Wide 00:47 – The Clients Original Goal 01:06 – The Architects Pre-Design Process 01:25 – Zen Vibes and Interconnected Design 02:05 – Behind the Narrowness of The Home 02:39 – Landscape Courtyards and Garden Connection 03:06 – Architectural Elements within The Home 03:37 – Central Materials and Their Links to Light 04:46 – Achievements of The Original Brief 05:54 – Subscribe to The Local Project Print Publication

Located in the bay-side suburb of Brighton, Light Scoop House is named in reference to its tapered-edge pavilion roofs which pull natural light into the home and lift the gaze upwards. If an architect designs a narrow home without considering the lifestyle of the occupant, the design will not succeed. Molecule Studio thoroughly examines the personal likes, dislikes and daily habits of the client, producing a tranquil home that captures sunlight across its textural surfaces. Molecule Studio punctuates the spatial plan of Light Scoop House with landscaped courtyards. In doing so, the architect designs a narrow home that fosters a distinct feeling of retreat, effortlessly connecting the occupant to nature. Light Scoop House demonstrates that when an architect designs a narrow home, the outcome can exceed expectations. Using a limited materiality, Molecule Studio creates a sense of calm and careful construction that extends far beyond the demands of the brief. 00:00 – The Local Project Print Publication 00:18 – Introduction to a Narrow Home That is Only 6 Meters Wide 00:47 – The Clients Original Goal 01:06 – The Architects Pre-Design Process 01:25 – Zen Vibes and Interconnected Design 02:05 – Behind the Narrowness of The Home 02:39 – Landscape Courtyards and Garden Connection 03:06 – Architectural Elements within The Home 03:37 – Central Materials and Their Links to Light 04:46 – Achievements of The Original Brief 05:54 – Subscribe to The Local Project Print Publication

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s